Εμβόλιο κορωνοϊού και ενέσιμα δερματικά εμφυτεύματα

  • Δρ. Μαργαρίτα Η. Μουστάκη Δρ. Μαργαρίτα Η. Μουστάκη
  • 18 Φεβρουαρίου, 2021
covid και ενεσιμα δερματικα εμφυτευματα

Ο εμβολιασμός έναντι του SARS-CoV-2 έχει εγείρει ανησυχίες και αντιρρήσεις, όχι για την αποτελεσματικότητά του αλλά για τις παρενέργειες που το ακολουθούν, όσον αφορά τα ενέσιμα δερματικά εμφυτεύματα (fillers).

Κατά πόσο λοιπόν ο εμβολιασμός που σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη συσχετίζεται με πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όσων έχουν υποβληθεί σε έγχυση εμφυτευμάτων;

Η απάντηση είναι πλήρως καθησυχαστική.

Εμβόλιο κορωνοϊού και ενέσιμα δερματικά εμφυτεύματα

Το πρήξιμο του προσώπου δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις κοινές παρενέργειες του εμβολίου Covid-19. Η FDA εξάλλου έχει τεκμηριώσει μόνο δύο αναφορές αυτής της ανεπιθύμητης ενέργειας σε περισσότερους από 30.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Moderna.

Στατιστικά λοιπόν, σχεδόν 1 στους 15.000 εμφάνισε μικρό οίδημα τοπικά, στην περιοχή που πραγματοποιήθηκε η αισθητική θεραπεία. Το ένα μάλιστα περιστατικό, μία νεαρή γυναίκα 29 ετών είχε εμφανίσει παρόμοιο οίδημα στο παρελθόν μετά από αντιγριπικό εμβολιασμό.

Εμβόλιο κορωνοϊού και ενέσιμα δερματικά εμφυτεύματα

Λαμβάνοντας υπόψη πως σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι στις Η.Π.Α πραγματοποιούν θεραπείες με εμφυτεύματα κάθε χρόνο, συνειδητοποιούμε πως αναφερόμαστε σε απειροελάχιστες πιθανότητες εμφάνισης μικρού οιδήματος στο πρόσωπο κατόπιν λήψης του εμβολίου Covid-19.

Ο ακριβής λόγος εμφάνισης του οιδήματος είναι ασαφής, ωστόσο είναι πιθανό να πραγματοποιείται αντίδραση μεταξύ ουσιών του εμβολίου και των εμφυτευμάτων. Κατά την έκθεση μάλιστα της FDA δεν διευκρινίζεται ο τύπος των εμφυτευμάτων που είχαν λάβει αυτοί οι ασθενείς.

Παρατηρώντας τα μεμονωμένα περιστατικά, η Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής Επανορθωτικής & Αισθητικής Χειρουργικής, ενημερώνει πως δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2. Όλοι οφείλουμε να εμβολιαστούμε και να προστατευτούμε από τον SARS-CoV-2.

0

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν