Θεραπεία έντονης εφίδρωσης

  • Δρ. Μαργαρίτα Η. Μουστάκη Δρ. Μαργαρίτα Η. Μουστάκη
  • 16 Μαρτίου, 2021
έντονη εφίδρωση θεραπεία

Θεραπεία έντονης εφίδρωσης: Η νευροτοξίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ποικίλων ιατρικών περιστατικών, με την αντιμετώπιση των ρυτίδων προσώπου να είναι η πιο δημοφιλής. 

Βέβαια, εκτός από θεραπεία αντιγήρανσης βρίσκει ιδανική εφαρμογή και στην αντιμετώπιση της υπερβολικής εφίδρωσης (υπεριδρωσία) με τα αποτελέσματα να είναι εξαιρετικά. 

Κάθε άτομο ιδρώνει όταν ασκείται, πραγματοποιεί κάποια δραστηριότητα ή βρίσκεται σε τοποθεσία με υψηλή θερμοκρασία. Παρόλα αυτά, κάποιοι ιδρώνουν υπερβολικά στις μασχάλες, στις παλάμες, στα πέλματα ή στο μέτωπο αντιμετωπίζοντας αμηχανία πολλές φορές λόγω των λεκέδων που αφήνει στα ρούχα ο ιδρώτας, αλλά και της δυσοσμίας που τη συνοδεύει κάποιες φορές.  

Θεραπεία έντονης εφίδρωσης

Η υπεριδρωσία ταλαιπωρεί έναν 
στους είκοσι ανθρώπους παγκοσμίως.

Δεν είναι λίγες οι φορές που το εργασιακό περιβάλλον ή οι κοινωνικές υποχρεώσεις επιβάλλουν την οριστική αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας. Τραγουδιστές, τηλεοπτικοί παρουσιαστές, ηθοποιοί, πολιτικοί αλλά και όσοι βρίσκονται μπροστά σε κοινό καλούνται να βρουν άμεσα μία αποτελεσματική θεραπεία κατά της έντονης εφίδρωσης. 

Η νευροτοξίνη έχοντας όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις έρχεται για να δώσει μία ασφαλή λύση σε όσους αντιμετωπίζουν κοινωνικές δυσκολίες και περιορίζουν τις δραστηριότητές τους λόγω υπερβολικής εφίδρωσης. 

Οι ενέσεις νευροτοξίνης χορηγούνται απευθείας στην περιοχή του σώματος που συνήθως ιδρώνει, με τα νεύρα να παραλύουν ουσιαστικά σε αυτήν την περιοχή, έτσι ώστε να μην ενεργοποιήσουν τους ιδρωτοποιούς αδένες. 

Πιο συγκεκριμένα, η νευροτοξίνη δρα μπλοκάροντας τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για την ενεργοποίηση των ιδρωτοποιών αδένων. Υπό κανονικές συνθήκες, το νευρικό σύστημα ενεργοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος για να ρίξει ο οργανισμός αυτόματα τη θερμοκρασία του. Σε άτομα που πάσχουν από υπεριδρωσία, τα νεύρα που σηματοδοτούν τους ιδρωτοποιούς αδένες είναι υπερδραστήρια και η νευροτοξίνη έρχεται να εξομαλύνει αυτή την αυξημένη δραστηριότητα αναστέλλοντας την υπερ-ενεργοποίηση των ιδρωτοποιών αδένων και μειώνοντας κατά συνέπεια την έντονη εφίδρωση.

Με τη νευροτοξίνη αποτρέπεται η υπερβολική εφίδρωση μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή όπου πραγματοποιείται η ένεση, συνεπώς δεν διακόπτεται η παραγωγή ιδρώτα συνολικά, σε όλο το σώμα.

Σημαντικό επίσης είναι πως οι ενέσεις νευροτοξίνης δεν διεισδύουν βαθιά κάτω από το δέρμα καθιστώντας τη θεραπεία ανώδυνη και ανεκτή ακόμα και από όσους φοβούνται τις ενέσεις ή αισθάνονται εύκολα πόνο. Η βελόνα που χρησιμοποιείται είναι πολύ λεπτή και η εφαρμογή διαρκεί από 10′ έως 30′.  Οι περισσότεροι ασθενείς απολαμβάνουν τα οφέλη και τα αποτελέσματα της θεραπείας για  6-12 μήνες. 

 

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως η διαδικασία 
δεν περιορίζει τη φυσιολογική παραγωγή ιδρώτα, 
αλλά μόνο την υπερβολική.

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η προβληματική εφίδρωση περιορίζεται σε μια περιοχή του σώματος, όπως οι μασχάλες, το τριχωτό της κεφαλής, η βουβωνική χώρα, τα χέρια ή τα πόδια. Λίγα είναι τα περιστατικά στα οποία παρουσιάζεται μία πιο γενικευμένη εφίδρωση, σε μεγαλύτερες δηλαδή περιοχές του σώματος. 

Πολλοί ασθενείς αναζητώντας μόνιμη και οριστική αντιμετώπιση της έντονης εφίδρωσης επιθυμούν την αφαίρεση των ιδρωτοποιών αδένων. Σε κάποια περιστατικά είναι αποτελεσματική, σε άλλα όμως μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές. Ομοίως, επεμβάσεις και λήψη φαρμάκων που εμποδίζουν τους νευρικούς διαβιβαστές να ελέγξουν τους ιδρωτοποιούς αδένες ενέχουν τον κίνδυνο απρόβλεπτων χειρουργικών επιπλοκών, αντιδραστικής εφίδρωσης και εμφάνισης παρενεργειών όπως θολή όραση, ξηροστομία, οίδημα και δυσκοιλιότητα. Συμπερασματικά, το αποτέλεσμα είναι σπανίως πλήρες και γι’ αυτό το λόγο δεν είναι ικανοποιητικό για τα περισσότερα άτομα. 

Κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός, κάθε περίπτωση μοναδική και η αιτία εμφάνισης υπεριδρωσίας δεν είναι αποκλειστικά μία. Εκτός από την αυξημένη δραστηριότητα του νευρικού συστήματος, συναντάμε και περιστατικά δευτεροπαθούς υπεριδρωσίας, με τα αίτια να προκύπτουν λόγω νοσημάτων όπως ο θυροειδής και ορμονικές διαταραχές. 

Η εξέταση, η διάγνωση πρωτογενούς ή δευτερογενούς υπεριδρωσίας και η εξατομικευμένη θεραπεία είναι η μόνη ασφαλής και ενδεδειγμένη λύση.  

Η πιο σύγχρονη και πλέον αναντικατάστατη αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας είναι η έγχυση βοτουλινικής τοξίνης Α με τους ασθενείς να απολαμβάνουν τα οφέλη και να επαναλαμβάνουν τη θεραπεία όποτε κρίνεται απαραίτητο.

Αποκτήστε την ποιότητα ζωής που
επιθυμείτε επιλέγοντας την πιο ασφαλή και παγκοσμίως
ελεγμένη θεραπεία.

Η νευροτοξίνη έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τη θεραπεία της υπερβολικής εφίδρωσης στο πρόσωπο, κάτω από το στήθος, στα χέρια, στα πόδια και στο κεφάλι. 

Μάθετε περισσότερα για την αντιμετώπιση της έντονης εφίδρωσης από την Πλαστικό Χειρουργό Δρ. Μαργαρίτα Μουστάκη. Προγραμματίστε το ραντεβού σας και λάβετε εξατομικευμένη, έγκυρη διάγνωση και θεραπεία. 

0

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν