Το δέρμα χωρίζεται σε τρία επίπεδα: την επιδερμίδα, το χόριο και τον υποδόριο ιστό. Η κυτταρίτιδα είναι η εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό. Επειδή οι γυναίκες έχουν πιο λεπτά στρώματα επιδερμίδας και χορίου από τους άνδρες, έρχονται συχνότερα αντιμέτωπες με την εναπόθεση παραγεμισμένων λιποκυττάρων σε διάφορα σημεία του σώματος, από τους μηρούς και τους γλουτούς μέχρι το στομάχι, την κοιλιά και τα μπράτσα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός δεν αποβάλλει κανονικά τα απορρίμματα του. Λόγω κακής τοπικής αιμάτωσης, αντί να καίει το λίπος, το στέλνει στα λιποκύτταρα που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Έτσι, δημιουργούνται σωροί λίπους και νερού σε διάφορα σημεία του ιστού, που αυξάνουν σε όγκο και συμπιέζουν τα αγγεία. Το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και η εικόνα του στα συγκεκριμένα σημεία μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού.
Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης της κυτταρίτιδας;
Μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, από κληρονομικούς και ορμονικούς, μέχρι παθολογικούς (όπως ενδοκρινολογικές διαταραχές ή άλλες ιατρικές παθήσεις.)
Άλλες αιτίες μπορεί να είναι:
- Η αυξομείωση του σωματικού βάρους
- Η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με κάπνισμα και έλλειψη γυμναστικής
- Η κακή διατροφή
- Η κατανάλωση αλκοόλ
- Το ανεξέλεγκτο άγχος
Γενικά, πρόκειται για ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα, που σε ορισμένες περιπτώσεις τα αίτια εμφάνισής του είναι αδιευκρίνιστα. Επίσης, παρότι οι γυναίκες άνω των 30 είναι πιο επιρρεπείς στην κυτταρίτιδα (λόγω αλλαγής του τρόπου ζωής από κάποια ηλικία και μετά) μπορεί να την εμφανίσει ακόμα και ένα νεαρό άτομο, μία καλλίγραμμη γυναίκα ή ακόμα και άνδρας (συνήθως μετά από απότομη αυξομείωση βάρους.)
Από τη μία μεριά, γυναίκες με τάση να αποθηκεύουν λίπος στην περιοχή των γοφών, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κυτταρίτιδα συγκριτικά με μία γυναίκα χωρίς συσσωρευμένο λίπος. Από την άλλη μεριά, ευνόητο είναι πως γυναίκες με μικρό ποσοστό λίπους, σπάνια έρχονται αντιμέτωπες με αυτό το πρόβλημα. Σε γενικές γραμμές, όσο λιγότερο υποδόριο λίπος έχει μια γυναίκα, τόσο λιγότερο εμφανής θα είναι η κυτταρίτιδα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η απώλεια βάρους συνεπάγεται με χαλάρωση του δέρματος, που ευνοεί την εμφάνισή της. Έτσι, εύκολα μπορεί να πει κανείς πως, ενώ το αποθηκευμένο λίπος είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κυτταρίτιδα, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αιτία της.
Kυτταρίτιδα: Πώς να τη μειώσεις με τη διατροφή;
Διατροφικά μπορούμε να κάνουμε κάτι;
Η καλή υδάτωση του σώματος με επαρκή κατανάλωση νερού, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η μειωμένη πρόσληψη λίπους και ιδιαίτερα κορεσμένου λίπους, μειωμένη πρόσληψη απλών σακχάρων και αλατιού είναι παράγοντες που ενδέχεται να βοηθήσουν στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Δυστυχώς όμως τίποτα από αυτά δεν έχει αποδειχτεί από αξιόλογες επιστημονικές έρευνες.
Και οι κρέμες και τα μασάζ;
Οι κρέμες και τα μασάζ δρουν επιφανειακά. Ενδέχεται να έχουν αποτέλεσμα αλλά αυτό είναι σχεδόν πάντα παροδικό, δηλαδή μετά το σταμάτημα της χρήσης του προϊόντος η κυτταρίτιδα επανέρχεται.
Η κυτταρίτιδα είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, του οποίου οι λύσεις κρύβονται πρώτα μέσα μας κι έπειτα σε όλες τις σύγχρονες θεραπείες που δεν σταματούν να εξελίσσονται. Επισκεφθείτε κάποιον ειδικό και ενημερωθείτε για τους διάφορους τρόπους που μπορείτε να ακολουθήσετε.