Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους Σπίλους

  • imode imode
  • 28 Δεκεμβρίου, 2020

Ο σπίλος αποτελεί τον ιατρικό ορισμό για την ελιά, εμφανίζεται κυρίως λόγω της απροστάτευτης έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία ή λόγω της κληρονομικότητας. Οι παράγοντες αυτοί επιπλέον προδιαθέτουν και την πιθανότητα ανάπτυξης των ελιών στο μέλλον. Οι σπίλοι είναι συνήθως αβλαβείς συγκεντρώσεις μελανοκυττάρων με τη μορφή μικρών καφέ κηλίδων ή επαρμάτων του δέρματος. Κυρίως, εμφανίζονται κατά την διάρκεια της παιδικής ή εφηβικής ηλικίας.

 

 

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος φίλος για την αποφυγή εμφάνισης καρκίνων του δέρματος, έτσι είναι απαραίτητο να παρακολουθούνται οι ελιές που εμφανίζονται στο δέρμα μας.

Πότε πρέπει να αφαιρείται ένας σπίλος;

Οι περισσότεροι σπίλοι είναι ακίνδυνοι, άρα δεν παρουσιάζουν λόγους ανησυχίας. Παρόλα αυτά, αν κατά την αυτοεξέταση παρατηρήσετε πως ο σπίλος παρουσιάζει ασυμμετρία, δηλαδή εάν χωρίσετε νοητά την ελιά σε δύο μέρη, θα πρέπει να μην έχει το ίδιο μέγεθος τόσο από την μία όσο και από την άλλη μεριά. Επιπλέον, αν υπάρχουν ανομοιόμορφες άκρες σε μια ελιά, που έχουν γίνει τραχείς, με εγκοπές ή και θολές στην όψη τους, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον Πλαστικό Χειρουργό σας. Ένα ακόμα σημάδι είναι το χρώμα, τα μελανώματα εμφανίζουν συνδυασμούς από πολλά χρώματα. Στην περίπτωση που η ελιά έχει διάμετρο μεγαλύτερη από 5 χιλιοστά, η εξέταση από γιατρό είναι η καλύτερη πρόληψη. Τέλος, η ανάπτυξη του σπίλου θα πρέπει να σας ανησυχήσει.

 

Πως αφαιρούνται οι σπίλοι;

Στη περίπτωση που ο σπίλος είναι καλοήθης προτιμάται η απλή παρακολούθηση, αφού δεν υπάρχει επιτακτική ανάγκη αφαίρεσης.

Εάν η αφαίρεση είναι απαραίτητη, τότε πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση με δύο τρόπους: την κατ’έφαπτόμενη εκτομή (shaving) ή την χρήση Laser CO2.

 

Οι επεμβάσεις αυτές  γίνονται συνήθως με τοπική αναισθησία και μπορούν να πραγματοποιηθούν στο ιατρείο ή σε κλινική. Συνήθως, πρόκειται για βλάβες που δεν επανεμφανίζονται και στη θέση της αρχικής εκτομής μένει μια λεπτή γραμμή  που με το χρόνο ξεθωριάζει.

 

0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν