Ακμή Ενηλίκων: Ποια είναι τα αίτια και πως να την αντιμετωπίσουμε;

  • imode imode
  • 16 Δεκεμβρίου, 2020
acne

Η ακμή είναι ένα φαινόμενο που όλοι πιστεύαμε πως μας ταλαιπωρεί μόνο στην εφηβεία ή ακόμα και καθόλου, παρόλα αυτά τις τελευταίες δεκαετίες έχει αρχίσει να αυξάνεται η ενήλική ακμή προκαλώντας πανικό σε πολλές από τις ασθενείς μου. Η ενήλικη ακμή εμφανίζεται κυρίως μετά την ηλικία των 25, ενώ σπάνια συνεχίζεται και σε άτομα άνω των 40 ετών. Η ακμή θεωρείται χρόνια νόσος αλλά όπως και πολλά ακόμα δερματολογικά νοσήματα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τις σωστές μεθόδους.

Η ενήλικη ακμή εμφανίζεται λόγω ποικίλων παραγόντων που σχετίζονται με το τρόπο ζωής των ασθενών ή με τις ορμονικές διαταραχές που μπορεί να εμφανίζουν. Αρχικά, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η κληρονομικότητα, όταν υπάρχει γενετική προδιάθεση ακμής, τότε είναι πολύ πιθανό ο ασθενής να εμφανίσει ακμή κατά την ενήλική ζωή του. Οι παρενέργειες από την λήψη φαρμάκων είναι εξίσου αξιοσημείωτη, σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό του για να αλλάξει την συνταγή ή να επισκεφθεί έναν επαγγελματία δερματολόγο για να τον βοηθήσει να απαλλαγεί από την ακμή αποτελεσματικά.

 

Το άγχος θεωρείται ο πιο σημαντικός λόγος που προκαλεί έξαρση ακμής Αυτό συμβαίνει γιατί οδηγεί σε αύξηση της ποσότητας των ανδρογόνων που παράγει το σώμα, τα οποία ευθύνονται για την ενεργοποίηση των σμηγματογόνων αδένων και συνεπώς για την εμφάνιση της ακμής. Στις γυναίκες ασθενείς η ακμή συνδέεται και με ορμονικές διαταραχές  αφορούν την έμμηνο ρήση, την εγκυμοσύνη, την προ-εμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση, όπως και  την έναρξη ή μετά από διακοπή αντισυλληπτικών χαπιών. Τέλος η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών μπορεί να προκαλέσει έξαρση του φαινομένου.

 

Η αντιμετώπιση της ακμής είναι αποτελεσματική μόνο με τη επίσκεψη σε έναν επαγγελματία δερματολόγο, αφού πρακτικές όπως η βελτίωση της διατροφής, η ενίσχυση της κατανάλωσης νερού μπορούν να μειώσουν το φαινόμενο αλλά όχι να το εξαλείψουν. Ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της ακμής είναι το χημικό peeling που πραγματοποιείται σε τρία στάδια με προϊόντα στοχευμένα στην ελαφριά απολέπιση και ρύθμιση της κερατινοποιήσης, για να αναπλαστεί το δέρμα όπως πρέπει. Μια ακόμα πρακτική που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξάλειψη των ουλών της ακμής είναι Το Fractional CO2 Laser ή Fraxel όπως αποκαλείται, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στη σύγχρονη αισθητική ιατρική τεχνολογία. Το Fractional CO2 απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες που θέλουν ορατά αποτελέσματα και μία ομοιόμορφη, νεανική επιδερμίδα χωρίς ατέλειες.

 

0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν