Τι είναι η Αναίμακτη Βλεφαροπλαστική και τι πρέπει να γνωρίζω για αυτήν;

 • Δρ. Μαργαρίτα Η. Μουστάκη Δρ. Μαργαρίτα Η. Μουστάκη
 • 23 Νοεμβρίου, 2021
Αναίμακτη Βλεφαροπλαστική

Tα μάτια –λένε- είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας και απόλυτα δικαιολογημένα, εφόσον πρόκειται για το πιο χαρακτηριστικό σημείο του προσώπου μας άλλα και τον πυλώνα της εκφραστικότητάς μας.

Αλήθεια είναι επίσης ότι ως καθρέφτης, θα αντικατοπτρίσει και τα πρώτα εμφανή σημάδια του χρόνου και της γήρανσης πάνω μας. Η περιοχή των ματιών είναι το πλέον διακριτό σημείο που η γήρανση, το στρες και η κούραση θα αφήσουν το αποτύπωμά τους.

Λόγω λοιπόν της ηλικίας, των ψυχοσωματικών κακουχιών του σύγχρονου τρόπου ζωής, καθώς και άλλων παραγόντων όπως η κληρονομικότητα, η περιοχή αυτή επιβαρύνεται:

 • από τη συγκέντρωση περιττού λίπους και από χαλάρωση των μυών στο άνω βλέφαρο
 • από συσσώρευση υγρού και δημιουργία οιδήματος κάτω από τα μάτια.  

Έτσι λοιπόν, εμφανίζονται οι ρυτίδες αλλά και οι επονομαζόμενες «σακούλες» (λιπόπτωση), κάνοντας τα μάτια μας να δείχνουν πρησμένα και το βλέμμα μας κουρασμένο και οκνηρό. Αυτό δυστυχώς συμβαίνει σε μόνιμη βάση και το πρόσωπό μας παραμένει «βαρύ» και κουρασμένο, ακόμα και αν έχει προηγηθεί ένας καλός ύπνος.

Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν σημαντικά την όψη μας και είναι εμφανείς τόσο σε μας τόσο και στους γύρω μας, φέρνοντας μας απογοήτευση και επιπλέον άγχος. Αντιλαμβανόμαστε ότι η ανάγκη να αντικρύσουμε ένα ζωντανό και ξεκούραστο βλέμμα με το πρώτο κοίταγμα στον καθρέφτη, είναι τόσο σημαντική για τη ψυχολογία μας.

Σε αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν άντρες και γυναίκες, αποφασιστική και ριζική αποκατάσταση προσφέρει η Βλεφαροπλαστική, μια από τις δημοφιλείς επεμβάσεις/θεραπείες αντιγήρανσης προσώπου, λόγω της ικανότητάς της να πετυχαίνει θεαματικά και κυρίως άμεσα ορατά αποτελέσματα.

Σήμερα, η βλεφαροπλαστική εκτελείται με διάφορες μεθόδους και τεχνικές: Επεμβατικές και μη επεμβατικές, αναίμακτες ή «σχεδόν» αναίμακτες, με νυστέρι ή χωρίς, κοκ.

Ενδεχομένως να έχετε ακούσει για κάποια από αυτές ενώ για κάποια άλλη να μην είστε σίγουρη/ος ότι είναι η κατάλληλη για την περίπτωσή σας.

Ας ξετυλίξουμε λοιπόν το νήμα, παραθέτοντας λεπτομερείες για τα πιο γνωστά είδη βλεφαροπλαστικής που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και τις διαφορές στις προσεγγίσεις τους ως προς την εφαρμογή και την αποθεραπεία.

Βλεφαροπλαστική τι κανει

 

Τι ακριβώς κάνει η βλεφαροπλαστική;

Η βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρων ή άνω βλεφαροπλαστική στοχεύει στην αφαίρεση της περίσσειας δέρματος που συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου στο άνω βλέφαρο.  Σε κάποιες, δε, από τις περιπτώσεις, το περιττό δέρμα/λίπος και η εκτεταμένη χαλάρωση μπορεί να δυσχεράνει ακόμα και το οπτικό πεδίο του ασθενή.

Η βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρων ή κάτω βλεφαροπλαστική δρα διορθωτικά στη περίσσια δέρματος και λίπους στην περιοχή κάτω από το μάτι, απαλλάσσοντας την περιοχή από τις «σακούλες. Το αποτέλεσμα είναι μια απολύτως φυσική και ανανεωμένη όψη χωρίς να έχει επηρεαστεί η ανατομία του βλεφάρου.

 

Τι είναι η Αναίμακτη Βλεφαροπλαστική;

Υπάρχουν κάποιες επεμβάσεις βλεφαροπλαστικής που επικαλούνται τον διακριτικό όρο «αναίμακτη». Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ελκυστικό όρο που παραπέμπει σε μια μη επεμβατική διαδικασία στην οποία απουσιάζουν οι τομές, τα ράμματα και η περίοδος αποθεραπείας. Η ιδέα και μόνο ότι η λύση αυτή παρακάμπτει το χειρουργείο είναι αρκετή για να δικαιολογήσει το ολοένα και πιο έντονο ενδιαφέρον των υποψηφίων στο να αναζητήσουν λεπτομέρειες για την πρακτική της.

Μια θεραπεία που αναφέρεται συχνά στις «αναίμακτες» και δη στις μη επεμβατικές είναι η βλεφαροπλαστική με τη μέθοδο της εξάχνωσης. H τεχνική αυτή προβάλλεται ως η πλέον πρωτοποριακή μέθοδος που δεν χρησιμοποιεί νυστέρι. Μια συσκευή (Plexr ή Plexer) χρησιμοποιεί την ενέργεια του πλάσματος (plasma light δηλαδή μια δέσμη φωτός) για να στοχεύσει στην περιοχή, επιτυγχάνοντας μικρή εξάχνωση της περίσσειας του δέρματος σε άνω και κάτω βλέφαρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη σύσφιξή τους στα σημεία χαλάρωσης.

 

Περιορισμοί της Αναίμακτης Βλεφαροπλαστικής μέσω εξάχνωσης

 

 • Η τεχνική αυτή δεν παρουσιάζει βέλτιστο αποτέλεσμα για τις περιπτώσεις αυτές που υπάρχει μεγάλη συσσώρευση λίπους στο κάτω βλέφαρο.

 

 • Δεν εγγυάται μακροχρόνια λύση σε σχέση με τις επεμβατικές βλεφαροπλαστικές καθώς αναφέρεται ένας μέσος όρος 1-2 ετών διάρκειας αποτελέσματος.

 

 • Η αποθεραπεία της είναι πολύ μεγαλύτερη από τις άλλες μεθόδους. Ενδεικτικά, το οίδημα μπορεί να χρειαστεί ως και 15 μέρες να υποχωρήσει ενώ η ερυθρότητα ως και αρκετούς μήνες.

 

 • Έχουν αναφερθεί συχνά από ασθενείς που προχώρησαν με αυτή τη μέθοδο ότι εμφάνισαν οφθαλμολογικά προβλήματα όπως έντονη δακρύρροια, ξηρότητα στα μάτια, οίδημα και δυσκολία όρασης.

 

 • Έχει υψηλότερο τελικό κόστος: Λόγω του πρόκειται για μια μη επεμβατική τεχνική,  συνήθως απαιτούνται 2-3 συνεδρίες για την επίτευξη του τελικού αποτελέσματος.

 

 • Δεν αποτελεί μέθοδο που απολαμβάνει την καθολική αναγνώριση από τη διεθνή και εγχώρια κοινότητα της Πλαστικής Χειρουργικής όπως η επεμβατική, παραδοσιακή βλεφαροπλαστική. Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή πολύ συχνά εκτελείται από δερματολογικά-αισθητικά ινστιτούτα ή από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και όχι από πλαστικό χειρουργό,

 

Αυτό που συμπεραίνουμε, λοιπόν, είναι ότι πολλές φορές το «αναίμακτο» δεν είναι απαραίτητα και ανώδυνο. Η τεχνική αυτή δύσκολα θα ανταγωνιστεί το καλύτερο και μακροβιότερο αισθητικό αποτέλεσμα των επεμβατικών εφαρμογών. Όπως επίσης ούτε εγγυάται ότι θα αποφύγει τις επικείμενες επιπλοκές, τουναντίον αναφέρονται από πολλές περιπτώσεις ασθενών σοβαρότερες σε σχέση με τις επεμβατικές μεθόδους, ενώ απαιτεί τελικά και ένα ικανό διάστημα αποθεραπείας.

 

Τι είναι η Κλασική Βλεφαροπλαστική;

 Σε αντίθεση με την αναίμακτη βλεφαροπλαστική με plasma light, η παραδοσιακή επεμβατική βλεφαροπλαστική εγγυάται καλύτερα αποτελέσματα και μηδαμινές επιπλοκές ενώ η διαδικασία της διέπεται από απόλυτη ασφάλεια.

Η εκτέλεσή της έχει ως εξής: Για το άνω βλέφαρο πραγματοποιείται μια πολύ μικρή τομή στην πτυχή του άνω βλεφάρου. Η επούλωσή της είναι γρήγορη και η τομή ισχνά ορατή. Το δέρμα αφαιρείται και στη συνέχεια απομακρύνεται μια μικρή ποσότητα μυός και λίπους. Κατόπιν το δέρμα κλείνει με πολύ λεπτά ράμματα που αργότερα θα απομακρυνθούν εύκολα και ανώδυνα.

Στο κάτω βλέφαρο η τομή γίνεται κάτω από τις βλεφαρίδες και είναι και εδώ μικρή. Το δέρμα και ο μυς αποκολλάται και το λίπος που προβάλλει αφαιρείται. Μια λεπτή λωρίδα δέρματος αφαιρείται ώστε να δυναμώσει ο μυς. Ομοίως με την άνω βλεφαροπλαστική, τα ράμματα απομακρύνονται σε πολύ σύντομο διάστημα και χωρίς πόνο.

 

Βλεφαροπλαστική πριν και μετα

Περιορισμοί της κλασικής βλεφαροπλαστικής.

Αν και η κλασική βλεφαροπλαστική είναι μια καθολικά αναγνωρισμένη, ασφαλής και αποτελεσματική επέμβαση που υποστηρίζεται και εκτελείται από την πλειονότητα των πλαστικών χειρουργών, εν τούτοις παρουσιάζει και αυτή περιορισμούς στην έκταση των αισθητικών λύσεων που προσφέρει.

Αναλυτικά:

Το πλεονάζον δέρμα/λίπος αφαιρείται κατά την επέμβαση και πολλές ρυτίδες βελτιώνονται ή και εξαφανίζονται, ωστόσο κάποιες θα παραμείνουν. Για παράδειγμα «το πόδι της χήνας» (η περιοχή δηλαδή του έξω κανθού) είναι ένα δύσκολο και επίμονο σύμπλεγμα ρυτίδων καθώς το δέρμα εκεί είναι αρκετά λεπτό και ελαστικό. Ειδικά για το σημείο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί η θεραπεία νευροτοξίνης ενώ και η λύση της βλεφαροπλαστικής με CO2 Laser όπως θα δούμε μετά, το αντιμετωπίζει με αξιοσημείωτη επιτυχία.

Επιπλέον, οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια μπορούν επίσης να βελτιωθούν αν αυτοί σχετίζονται με μεγάλες σακούλες στα κάτω βλέφαρα. Συχνά όμως μετά την επέμβαση παραμένει η σκουρόχρωμη εμφάνιση του δέρματος του κάτω βλεφάρου.

Και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν άλλες τεχνικές, ελάχιστα επεμβατικές ή μη χειρουργικές που μπορούν να βοηθήσουν συμπληρωματικά με τη βλεφαροπλαστική ειδικά στη βελτίωση της μορφής των μαύρων κύκλων.

Κρέμες λεύκανσης δέρματος, τα ήπια χημικά peeling, η μεσοθεραπεία με βιταμίνη C και η μεταφορά αυτόλογου λίπους είναι τεχνικές μη χειρουργικές που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση.

Σε ακόμα πιο δραστικά και μακροχρόνια αποτελέσματα μπορεί να συμβάλει η μέθοδος του micro fat grafting, δηλαδή η έγχυση αυτόλογου λίπους, το οποίο είναι πλούσιο σε βλαστοκύτταρα.

 

Βλεφαροπλαστική με Co2 Laser (χωρίς νυστέρι).

H CO2 laser Βλεφαροπλαστική είναι μια επεμβατική διαδικασία που είναι ό,τι πλησιέστερο στην αναίμακτη βλεφαροπλαστικη. Δεν χρησιμοποιεί το παραδοσιακό νυστέρι, αντίθετα, αξιοποιεί την τεχνολογία του fractional laser για να δημιουργήσει μικροσκοπικές τομές στο δέρμα του βλεφάρου. Κατόπιν, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, αναπλάθει το δέρμα του βλεφάρου, επιτυγχάνοντας σύσφιξη και  εξαλείφοντας ρυτίδες, «σακούλες» και χαλάρωση.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη επέμβαση που φέρνει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραδοσιακή πλαστική βλεφάρων. Συγκεκριμένα:

 

 • Εγγυάται ταχύτερη επούλωση. Το παραδοσιακό νυστέρι αντικαθίσταται με χειρουργικό laser το οποίο αντιμετωπίζει το ίδιο αποτελεσματικά τη χαλάρωση και τις σακούλες στην περιοχή των ματιών ενώ παράλληλα σφραγίζει τα αγγεία περιορίζοντας σημαντικά το πρήξιμο και τις μελανιές.

 

 • Προσφέρει εντατική αντιγήρανση: Μαζί με τη χαλάρωση και τις σακούλες αντιμετωπίζονται και οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια, όπως αυτές στο πόδι της χήνας, που η παραδοσιακή βλεφαροπλαστική αδυνατεί να βελτιώσει. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση του Fractional CO2 laser που στον ίδιο χρόνο σαρώνει το δέρμα των άνω και κάτω βλεφάρων.

 

 • Η επέμβαση γίνεται αναίμακτα και με τοπική αναισθησία. Δεν απαιτείται νοσηλεία σε κλινική ενώ οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις δραστηριότητες της καθημερινότητάς τους σε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα.

 

Ποιά επέμβαση είναι η κατάλληλη για εμένα;

Για να προβούμε σε μια επέμβαση βλεφαροπλαστικής πρέπει να πληρούμε μια σειρά από προαπαιτούμενα. Αρχικα, πρέπει να είμαστε υγιείς, ψυχολογικά σταθεροί και καλά παρακινημένοι. Αν πάσχουμε από σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα όπως το γλαύκωμα ή ξηροφθαλμία και παρόμοια άλλα νοσήματα, τότε το πιθανότερο είναι να μην είμαστε οι κατάλληλοι υποψήφιοι για να προχωρήσουμε στην διαδικασία .

Η βλεφαροπλαστική αν και είναι ασφαλής με ελάχιστο κίνδυνο επιπλοκών, ταυτόχρονα πρόκειται για μια λεπτή και ακριβή χειρουργική επέμβαση που απαιτεί προσεκτική προσέγγιση και υπευθυνότητα.

Για να ξεκαθαριστεί η καταλληλότητα του ασθενή και να επιλεγεί η σωστότερη μέθοδος βλεφαροπλαστικής θα πρέπει να προηγηθεί κλινική εξέταση και λήψη ιστορικού από τον πλαστικό χειρουργό. Εκεί θα αναλυθούν διεξοδικά σημαντικοί παράγοντες για την επέμβαση όπως η ποσότητα του συσσωρευμένου λίπους, οι δερματικές πτυχές και οι τυχόν ασυμμετρίες στην ανατομία του βλεφάρου σας, η λειτουργία των μυών κλπ.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που προσέρχονται ασθενείς στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού με αρχικό σκοπό τη βλεφαροπλαστική αλλά μετά το πέρας της κλινικής αξιολόγησης να συμπεραίνεται ότι τελικά χρήζουν άλλου είδους θεραπείας  όπως πχ λιπομεταφορά, μπότοξ, υαλουρονικό ή μεσοθεραπεία.

Για οποιαδήποτε απορία έχετε για τη Βλεφαροπλαστική, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ.

 

 

0

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν