Αυξητική Στήθους: Τι πρέπει να γνωρίζω για πριν και μετά την επέμβαση.

 • Δρ. Μαργαρίτα Η. Μουστάκη Δρ. Μαργαρίτα Η. Μουστάκη
 • 20 Ιανουαρίου, 2022
αυξητική στήθους παρενεργειες

Αν κάποιος έθετε το ερώτημα «από όλα τα σημεία του γυναικείου σώματος, ποιο αντιπροσωπεύει περισσότερο τη θηλυκότητα;», τότε πιθανότατα η πλειοψηφία των απαντήσεων θα ανέφεραν το στήθος. Αυτό μάλλον εύκολα εξηγεί γιατί όταν μιλάμε για τις δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις στην πλαστική χειρουργική, η αυξητική στήθους βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις της λίστας.

Οι γυναίκες που επιλέγουν να προχωρήσουν σε αυτή την επέμβαση, το κάνουν για διάφορους λόγους. Οι περισσότερες των περιπτώσεων έχουν αισθητική αιτιολόγηση και συνοψίζονται στην επιθυμία απόκτησης ενός ενισχυμένου και θελκτικού μπούστου που ταιριάζει ανατομικά και που αναδεικνύει το γυναικείο σώμα. Επιπλέον, η επέμβαση της αυξητικής στήθους δρα διορθωτικά όταν το στήθος είναι πολύ μικρό, δύσπλαστο ή ασύμμετρο. Τέλος, συχνές είναι οι περιπτώσεις που γυναίκες προχωρούν στην επέμβαση αυτή προκειμένου να αποκατασταθεί το στήθος τους μετά από εγκυμοσύνη η μαστεκτομή.

Αυξητική Στήθους – Πριν την επέμβαση: Tι πρέπει να γνωρίζω

πριν την επέμβαση

Η διαδικασία που προηγείται της επέμβασης είναι καίρια τόσο για την ασθενή, όσο και για τον πλαστικό χειρουργό. Εκεί θα γίνει η προετοιμασία της ασθενούς, θα τεθούν οι αισθητικοί στόχοι και θα συζητηθεί η νέα μορφή που θα πάρει το στήθος, αφού έχουν ληφθεί υπόψη οι ρεαλιστικές προσδοκίες της ασθενούς και έχουν πραγματοποιηθεί από το χειρουργό οι απαραίτητες μετρήσεις στο θωρακικό τοίχωμα και τους μαστούς. Ακολούθως, ο γιατρός θα εισηγηθεί για το κατάλληλο μέγεθος του στήθους, τον τύπο του ενθέματος που θα χρησιμοποιηθεί, τη θέση τομής και την τεχνική που θα εφαρμοστεί ώστε να επιτευχθεί ένα φυσικό, αρμονικό και κυρίως καλαίσθητο αποτέλεσμα.

Τα ενθέματα (ή εμφυτεύματα) διαχωρίζονται βάσει σχήματος, υλικού και υφής. Σήμερα, τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται, περιέχουν είτε γέλη σιλικόνης είτε αλατούχο διάλυμα. Από αυτά, αυτή που χρησιμοποιείται ευρέως είναι η σιλικόνη για το λόγο ότι αποτελείται από κολλώδες υλικό που περικλείεται σε μαλακό κέλυφος και δίνει μια πιο σταθερή και συνάμα φυσική αίσθηση, αποφεύγοντας το φαινόμενο του κυματισμού.

Το ένθεμα τοποθετείται με 2 μεθόδους. Είτε κάτω από το μυ (μείζονα θωρακικό) είτε πάνω από το μυ (υποαδενικά).

Ένα ζητούμενο κατά την επιλογή των κατάλληλων ενθεμάτων είναι αυτά να είναι πιστοποιημένα και ασφαλή, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα εμφάνισης έντονης ρικνωτικής κάψας που είναι και η σημαντικότερη – αν και σπάνια παρενέργεια της επέμβασης. Κάποια από τα πιο σύγχρονα ενθέματα σιλικόνης είναι τα Nanotechnology Motiva Ergonomix και τα B-lite που προσαρμόζονται άριστα στην κινησιολογία του σώματος, έχουν φυσική αίσθηση και εικόνα και είναι 30% ελαφρύτερα από τα κοινά ενθέματα.

Ενθέματα σιλικόνης

Η επιλογή του κατάλληλου ενθέματος είναι ένα σημαντικό ζήτημα μεν, ωστόσο ο κυριότερος παράγοντας για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα είναι η εξειδίκευση του γιατρού σε αυξητικές επεμβάσεις στήθους όπως και η τεχνική που εφαρμόζει. Με τη σωστή τεχνική, συνδυαζόμενη με  την εξατομικευμένη προσέγγιση της ασθενούς βάσει των ανατομικών χαρακτηριστικών της, η επέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά αποτελέσματα, ανεξαρτήτως του είδους ενθέματος που έχει επιλεγεί.

Αυξητική Στήθους – Μετά την επέμβαση: Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες;

Αυξητική Στήθους - Μετά την επέμβαση

Ένας από τους κυριότερους φόβους για έναν ασθενή που πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργείο αυξητικής στήθους είναι οι παρενέργειες που ενδέχεται να
επακολουθήσουν. Στο πλαίσιο αυτό, οι αναφορές που έχουμε ως τώρα από τους ασθενείς που υποβλήθηκαν στην επέμβαση αλλά και τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών που έχουν ως τώρα διεξαχθεί, δεν δείχνουν κάποιο σοβαρό επιβαρυντικό στοιχείο στην υγεία των ασθενών που να προκλήθηκαν απευθείας από τα ενθέματα σιλικόνης. Συγκεκριμένα:

 • Τα ενθέματα σιλικόνης δεν επηρεάζουν καθόλου το θηλασμό καθώς η τεχνική τοποθέτησης δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία των γαλακτοφόρων αδένων.
 • Έρευνες έδειξαν ότι τα ενθέματα δεν επηρεάζουν τα αποτέλεσματα μαστογραφίας και οποιαδήποτε άλλη απεικονιστική ογκολογική εξέταση. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει έλεγχο με μαγνητική τομογραφία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα ενθέματα είναι άθικτα.
 • Τα εξελιγμένα ενθέματα σιλικόνης και οι σύγχρονες τεχνικές τοποθέτησης τους παρουσιάζουν εξαιρετική ελαστικότητα και ανθεκτικότητα σε ξεφούσκωμα, ρήξη ή διαρροή. Παρολαυτά, αν και σπάνια, η ρήξη του εμφυτεύματος είναι μια επιπλοκή που μπορεί να συμβεί . Τότε, μπορεί να προκληθούν σημάδια, πόνος και αλλαγές στο περίγραμμα ή το σχήμα των μαστών. Σε αυτά τα περιστατικά μπορεί ο γιατρός να χρειαστεί να καταφύγει σε αφαίρεση των ενθεμάτων και κατόπιν προαιρετικά να προχωρήσει σε επανατοποθέτηση νέων.
 • Η αυξητική μαστών με ενθέματα δεν έχει ως τώρα καμία συσχέτιση με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή αυτοάνοσων νοσημάτων. Έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για την επονομαζόμενη «ασθένεια των ενθεμάτων του μαστού», την εμφάνιση δηλαδή σωματικής καταπόνησης και άτυπων πόνων σε αρθρώσεις μετά από αυξητική μαστού. Τα περιστατικά που αναφέρονται είναι εξαιρετικά σπάνια και δεν έχει αποδειχθεί ότι όντως τα ενθέματα σχετίζονται με αυτή την ανεπιθύμητη ενέργεια. Εντούτοις, αρκετές από τις γυναίκες που
  παρουσιάσαν αυτά τα συμπτώματα, επέλεξαν να προχωρήσουν σε αφαίρεση των ενθεμάτων.

Μετά την επέμβαση: Τι παίζει ρόλο στη διατήρηση ενός καλού αποτελέσματος;

Tips Αυξητικής Στήθους

Το χειρουργείο της αυξητικής στήθους διεξάγεται σε κλινική υπό γενική αναισθησία και στις περισσότερες περιπτώσεις η ασθενής επιστρέφει αυθημερόν στο σπίτι της. Με την επιστροφή, ο γιατρός θα δώσει μια σειρά από οδηγίες ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς. Η διαδικασία της επούλωσης-ανάρρωσης είναι μια διαδικασία που κάθε άτομο την βιώνει διαφορετικά και αυτό είναι κάτι που θα συνεκτιμηθεί στις ιατρικές οδηγίες που θα δοθούν.

Ας παραθέσουμε μια γενική εικόνα για το τι πρέπει να ακολουθείται κατά τη διαδικασία της ανάρρωσης και μετά, ώστε να έχουμε ένα ασφαλές και μακροχρόνιο αποτέλεσμα:

 • Τις αμέσως επόμενες ώρες της επέμβασης και για τις πρώτες μέρες η ασθενής ενδέχεται να αισθανθεί ήπιες ενοχλήσεις και ένα αίσθημα σφιξίματος στη χειρουργηθείσα περιοχή. Το στήθος μπορεί να φαίνεται λίγο μεγαλύτερο από το αναμενόμενο και να παρουσιαστεί οίδημα, όμως αυτό θα υποχωρήσεισχετικά άμεσα. Ο γιατρός θα συστήσει τη λήψη παυσίπονων (παρακεταμόλης) για να αντιμετωπιστεί το οίδημα και οι όποιες ενοχλήσεις.
 • ράμματα θα απορροφηθούν μόνα τους μέσα σε ένα διάστημα 3-4 εβδομάδων.
 • Δεν συστήνεται η ασθενής να κάνει μπάνιο αν δεν έχουν περάσει 24 ώρες από την επέμβαση.
 • Όχι αλκόολ για τις επόμενες 48 ώρες. Υγιεινή διατροφή, καλή καθημερινή ζωή και αποφυγή υπερβολών συμβάλλουν στην καλύτερη και ταχύτερη ανάρρωση.
 • Κατά την πρώτη εβδομάδα, η ασθενής θα φοράει ελαστική αθλητική επίδεση (που θα αφαιρείται στο μπάνιο) ούτως ώστε να περιοριστεί η κίνηση του στήθους και να αντιμετωπιστεί το πρήξιμο. Στη συνέχεια και για τον πρώτο μήνα, ο χειρουργός σας θα σας υποδείξει πώς και για πόσο θα φοράτε έναν ειδικό προστατευτικό στηθόδεσμο μέχρι να μεταβείτε σε συμβατικό στηθόδεσμο.
 • Επιστροφή στη δουλειά και τις κοινές δραστηριότητες μετά από μια εβδομάδα. Επίσης, συνίσταται ξεκούραση με αποχή από το σεξ για δυο περίπου εβδομάδες και από την έντονη σωματική άσκηση, για ένα μήνα.
 • Ύπνος ανάσκελα για 5-6 εβδομάδες μετά την επέμβαση ώστε να αποφευχθεί τυχόν παραμόρφωση του εμφυτεύματος κατά την επούλωση που θα προκληθεί από την πίεση στην περιοχή κατά τις υπόλοιπες στάσεις ύπνου.
 • Για να υποστηριχθεί μια ταχεία επούλωση, η ασθενής θα πρέπει να φροντίζει τις ουλές στο στήθος και να αποφεύγει να τις αγγίζει για τουλάχιστον 6 βδομάδες. Όταν οι ουλές ωριμάσουν με το πέρας 6 περίπου μηνών, θα είναι οριακά ορατές, με την προϋπόθεση ότι τα ενθέματα έχουν τοποθετηθεί με τη σωστή τεχνική (δηλαδή ακριβώς πάνω στη νέα πτυχή) και η τομή δεν ξεπερνά τα 4 εκατοστά. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει μια αναπλαστική κρέμα που θα εφαρμοστεί τοπικά στις ουλές.
 • Η εγκυμοσύνη αμέσως μετά την επέμβαση θα πρέπει να αποφεύγεται, δεδομένου ότι αυτή προκαλεί μεταβολές στους μυς και τους ιστούς των μαστών που στη συνεχεία μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξη των ενθεμάτων. Για το λόγο αυτό, αν η γυναίκα σκοπεύει να μείνει έγκυος ή να θηλάσει άμεσα μετά το χειρουργείο, θα πρέπει να το συζητήσει με το γιατρό της.

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την επέμβαση αυξητικής στήθους, επικοινωνείτε εδώ  μαζί μας.

 

0

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν