Ποιοι οι λόγοι αφαίρεσης σπίλων;

  • Δρ. Μαργαρίτα Η. Μουστάκη Δρ. Μαργαρίτα Η. Μουστάκη
  • 15 Φεβρουαρίου, 2021
αφαιρεση ελιασ

Οι σπίλοι κοινώς «ελιές», είναι συνήθως αβλαβείς συγκεντρώσεις κυττάρων με τη μορφή μικρών καφέ κηλίδων που εμφανίζονται τις πρώτες δεκαετίες της ζωής μας σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. 

Μπορεί να είναι επίπεδες ή επηρμένες και συνήθως έχουν στρογγυλό ή ωοειδές σχήμα. Η έκθεση στον ήλιο και η κληρονομικότητα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες προδιάθεσης για την ανάπτυξη τους.

Οι λόγοι που ένας σπίλος πρέπει να αφαιρείται είναι πολλοί και αφορούν είτε την υγεία μας, είτε την καθημερινότητά μας, είτε πρόκειται για καθαρά αισθητικούς λόγους. Πριν γίνει το οτιδήποτε θα πρέπει αρχικά να γίνει μια χαρτογράφηση σπίλων. 

Αναλυτικότερα, εάν η ελιά μας εμποδίζει κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος, του χτενίσματος ή τρίβεται στα ρούχα και στα εσώρουχά μας όταν ντυνόμαστε και στα κοσμήματα που φοράμε, ενδέχεται να την τραυματίσουμε, να την ερεθίσουμε, ακόμα και να την κόψουμε! Δεν είναι λίγες οι φορές που ελιές στο πρόσωπο, στο κεφάλι, στο λαιμό, στα πέλματα ή στο στήθος «ταλαιπωρούνται» είτε διότι ασυναίσθητα τις πειράζουμε, είτε διότι τις ερεθίζουμε με καθημερινές μας συνήθειες. 

Ο σημαντικότερος βέβαια λόγος αφαίρεσης ενός σπίλου, αφορά την αλλαγή στο μέγεθος, στο χρώμα ή στο σχήμα της ελιάς.  Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να απευθυνθούμε σε εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό, για να εξετάσει τους σπίλους προσεκτικά και να μας ενημερώσει εάν χρειάζεται αφαίρεση αλλά και για τον ενδεδειγμένο τρόπο που θα πραγματοποιηθεί αυτή η επέμβαση, είτε με laser είτε χειρουργικά

moles-surgery

Παρόλα αυτά, εκτός από τους αμιγώς λόγους υγείας, το αισθητικό κομμάτι δεν πρέπει να το παραβλέπουμε. Έχοντας μικρότερες ή μεγαλύτερες ελιές ή και κρεατοελιές, μπορούμε να τις αφαιρέσουμε για να βελτιώσουμε την εμφάνισή μας. Και πάλι όμως, ο Πλαστικός Χειρουργός είναι αυτός που θα μας κατευθύνει σχετικά με τον ενδεδειγμένο για εμάς τρόπο αφαίρεσης. Το μέγεθος, το χρώμα, το ιστορικό του ασθενούς και το σύνολο των χαρακτηριστικών ενός σπίλου είναι αυτά που καθορίzουν τη μέθοδο αφαίρεσης, όπως και το αν κρίνεται απαραίτητο να αποσταλεί δείγμα για εξέταση από Παθολογοανατόμο. 

Σε κάθε περίπτωση, είτε επιθυμούμε να αφαιρέσουμε τις ελιές μας είτε όχι, είναι καλό να τις ελέγχουμε τακτικά, ειδικά αυτές που βρίσκονται σε σημεία εκτεθειμένα στον ήλιο και σε περιοχές που δεν έχουμε άμεσο έλεγχο οι ίδιοι, όπως η πλάτη. 

0

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν