Ωτοπλαστική​ επέμβαση

Τι είναι η ωτοπλαστική;

Ωτοπλαστική ονομάζουμε την αισθητική επέμβαση της Πλαστικής Χειρουργικής που μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση των αυτιών σας όταν αυτά ανατομικά προεξέχουν από το κεφάλι περισσότερο από αυτό που θεωρείται φυσιολογικό, όταν αυτά δεν είναι συμμετρικά μεταξύ τους είτε σε σχέση με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου σας.

Η ωτοπλαστική μπορεί να μειώσει το μέγεθος των πτερυγίων των αυτιών, μπορεί να φέρει τα πτερύγια πιο κοντά στο κεφάλι όταν αφίστανται, κοινώς «πετάνε», καθώς και να βελτιώσει κάποια εκ γενετής ανωμαλία ή επίκτητη βλάβη στο σχήμα των πτερυγίων καθιστώντας τα πιο κοντά στην εικόνα του φυσιολογικού.

Πίνακας ενημέρωσης
Διάρκεια επέμβασης1-2 ώρες
Είδος αναισθησίαςΤοπική ή Γενική
Διάρκεια αποτελέσματοςΜόνιμο
Παραμονή στην κλινικήΚαμία ή 1 βράδυ
Χρόνος ανάρρωσης7 ημέρες
Ωτοπλαστική​ επέμβαση: Xρόνος ανάρρωσης

Στην ωτοπλαστική​ επέμβαση, η επούλωση του δέρματος συμβαίνει στις πρώτες επτά ημέρες, αλλά οι ουλές συνεχίζουν να ωριμάζουν για 6-12 μήνες. Οι ουλές πρέπει να φροντίζονται και θα πρέπει να αποφεύγετε να αγγίζετε την ουλή κατά μήκος της για τις πρώτες οκτώ εβδομάδες.

Το χρώμα τους είναι αρχικά πιο σκούρο κόκκινο/μωβ και σταδιακά εξασθενεί το χρώμα τους αφήνοντας τελικά, μετά το πέρας των πρώτων 12 μηνών, μια λευκή γραμμή σαν μολύβι. Αυτή η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί χρησιμοποιώντας μετά τους πρώτους 2 μήνες μια γέλη σιλικόνης στα τραύματα και κάνοντας απαλό μασάζ των ουλών με μια ενυδατική κρέμα.

Η ανάρρωση επέρχεται βαθμιαία κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει ακόμα και την επόμενη ημέρα στην εργασία του. Συνίσταται επιπλέον , η χρήση ενός ελαστικού επιδέσμου-κορδέλας κατά τη διάρκεια του ύπνου για ένα μήνα μετά την επέμβαση.

Εντούτοις, συνίσταται να αποφύγετε οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα και έντονη άσκηση για τουλάχιστον 4 εβδομάδες. Τα αθλήματα που απαιτούν σωματική επαφή (ποδόσφαιρο, πολεμικές τέχνες κτλ.) θα πρέπει να αποφεύγονται για 8 εβδομάδες. Επιπλέον, θα πρέπει οι ασθενείς που φοράνε κράνος στην περίπτωση δικύκλου  να το αποφύγουν για τουλάχιστον 4 εβδομάδες.

Νοσηλεία μετά την ωτοπλαστική

Συνήθως, η ωτοπλαστική γίνεται με ημερήσια νοσηλεία και ο ασθενής μπορεί μετά από λίγες ώρες να επιστρέψει στο σπίτι του σε άριστη κατάσταση, ωστόσο αν η επέμβαση γίνει αργά το απόγευμα μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε ένα βράδυ στη κλινική. Σε αυτή τη περίπτωση η Δρ. Μουστάκη θα σας δει το πρωί μετά την χειρουργική επέμβαση και, εάν η πορεία σας είναι ικανοποιητική, θα γίνει το εξιτήριο σας μέχρι το μεσημέρι.

Επανεξέταση μετά την ωτοπλαστική επέμβαση

Η Δρ Μουστάκη θα σας δει μετεγχειρητικά και την 3η  ημέρα μετά το χειρουργείο οπότε και θα αφαιρεθεί ο πιεστικός επίδεσμος από τα αυτιά και το κεφάλι. Η πρώτη αλλαγή γίνεται την 3η ημέρα από την οποία ο ασθενής μπορεί να λουστεί με αντισηπτικό προϊόν. Η ιατρός σας θα σας δώσει οδηγίες για την φροντίδα των τομών σας . Ένα επόμενο ραντεβού για τον έλεγχο των τομών  σας  προγραμματίζεται  14 ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση όπου και αφαιρούνται τα εξωτερικά ράμματα. Στη συνέχεια θα οριστεί εκ νέου ραντεβού μαζί της για τον επανέλεγχο σας.

Από ποια ηλικία μπορεί κάποιος να υποβληθεί σε ωτοπλαστική

Από την ηλικία των 6 ετών. Σε αυτή την ηλικία τα πτερύγια των αυτιών μας έχουν σχεδόν πλήρως αναπτυχθεί και δεν διαφέρουν σημαντικά σε μέγεθος από τα πτερύγια των αυτιών μας στην ενήλικη ζωή. Συγχρόνως, αποτελεί και μια ηλικία όπου το παιδί μπορεί να εκφράσει την επιθυμία του να προχωρήσει σε μια τέτοια αλλαγή.

Ποιοι ασθενείς είναι υποψήφιοι για ωτοπλαστική;

Υγιείς ενήλικες που επιθυμούν να βελτιώσουν την εμφάνιση των «πεταχτών» αυτιών (αφεστώτων ώτων) ή μεγάλων ή ασύμμετρων πτερυγίων τους μπορούν να υποβληθούν σε ωτοπλαστική επέμβαση.

Κύρια αίτια εμφάνισης των αφεστώτων ώτων είναι η ελλιπής διαμόρφωση της ανθέλικας και η παρουσία υπερβολικά μεγάλης κόγχης, χαρακτηριστικά που αυξάνουν τη γωνία του πτερυγίου ωτός με το κεφάλι σε περισσότερες από 20 μοίρες που θεωρείται φυσιολογικό.

Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί από την ηλικία των 6 ετών όπου η ανάπτυξη των αυτιών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και που το παιδί μπορεί να επιλέξει το ίδιο αν επιθυμεί μια τέτοια αλλαγή. Καλό είναι για την ψυχολογία του παιδιού να γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα στην περίοδο σχολικής ηλικίας για να αποφευχθεί ένας κοινωνικός στιγματισμός (bullying) και ένας ψυχικός τραυματισμός που μπορεί να συνοδεύσει μια τέτοια διαφορετικότητα.

Συντηρητική θεραπεία

Κάποιες μικρές εκ γενετής ανωμαλίες θέσεως και μορφής του πτερυγίου του αυτιού (τσαλάκωμα) διορθώνονται από μόνες τους σε ικανοποιητικό επίπεδο κατά την ανάπτυξη του νεογνού.

Θεωρητικά, υπάρχει ένα χρονικό διάστημα των πρώτων 6 μηνών ζωής του παιδιού όπου λόγω επίδρασης των μητρικών ορμονών (οιστρογόνων) οι χόνδροι των πτερυγίων είναι πιο ελαστικοί και εύπλαστοι και θα μπορούσε ενδεχομένως μια περίδεση ή μια κορδέλα να διορθώσει λίγο την κλίση τους. Ωστόσο, μια τέτοια περίδεση δεν είναι καθόλου εύκολο να διατηρηθεί σε ένα βρέφος και συνήθως δεν φέρνουν κάποιο αποτέλεσμα, καθιστώντας την ωτοπλαστική τη μόνη ενδεδειγμένη και επιτυχημένη λύση στη διόρθωση των αφεστώτων ώτων.

Αποτελεί προϋπόθεση να επιθυμεί ο ίδιος ο ασθενής να αλλάξει την εικόνα του, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται ψυχολογικά επηρεασμένοι από μια τέτοια δυσμορφία ή έχουν μάθει να την κρύβουν έντεχνα με την κατάλληλη κόμμωση.

 

Θα υπάρχουν ουλές μετά την επέμβαση ωτοπλαστικής επέμβαση;

Η επέμβαση γίνεται μέσω μιας τομής στο πίσω μέρος του πτερυγίου του αυτιού. Επομένως, θα υπάρχει από μία δυσδιάκριτη και καλά κρυμμένη ουλή στο πίσω μέρος κάθε πτερυγίου.