Ρινοπλαστική

επέμβαση​

Τι είναι η ρινοπλαστική;

Η ρινοπλαστική είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις Πλαστικής Χειρουργικής. Είναι η αισθητική και λειτουργική πλαστική εγχείρηση μύτης, η οποία βελτιώνει την όψη, το σχήμα και τη γενικότερη εμφάνιση της μύτης, κάνοντάς τη και πιο λειτουργική αφού η μύτη συμμετέχει στην αναπνοή. O σκοπός λοιπόν της ρινοπλαστικής είναι να επιτύχει με τις απαραίτητες αλλαγές στις ανατομικές δομές της μύτης ένα αποτέλεσμα αισθητικά πιο όμορφο, εναρμονισμένο στο πρόσωπο και συμμετρικό ως προς τα άλλα χαρακτηριστικά του, ενώ συγχρόνως να διασφαλίσει την άριστη αναπνευστική της λειτουργία.

Πίνακας ενημέρωσης
Διάρκεια επέμβασης1 – 3 ώρες
Είδος αναισθησίαςΓενική
Διάρκεια αποτελέσματοςΜόνιμο
Παραμονή στην κλινικήΔεν χρειάζεται νοσηλεία
Χρόνος ανάρρωσης1 – 2 εβδομάδες
Περιορισμοί για ρινοπλαστική επέμβαση

Ο μεγαλύτερος περιορισμός με τη ρινοπλαστική είναι το παχύ δέρμα, επειδή είναι δύσκολο να συρρικνωθεί και να συμμορφωθεί με εκτεταμένες υποκείμενες αλλαγές του σκελετού της μύτης.

Πότε θα επιστρέψω στην καθημερινότητά μου;

Μπορείτε να επιστρέψετε και άμεσα μετά την αφαίρεση του νάρθηκα. Η εμφάνιση (οίδημα και πιθανόν μώλωπες) αποτελούν το μόνο περιοριστικό παράγοντα. Σε γενικές γραμμές συνιστάται άδεια 1-2 εβδομάδων μετά τις οποίες έχουν συνήθως υποχωρήσει πλήρως οι μώλωπες και μπορεί να γίνει και εφαρμογή καλυπτικού make-up. Συνιστάται αποφυγή έντονης σωματικής άσκησης και σπορ για τους πρώτους 2 μήνες.

Τοποθετούνται εξωτερικά ράμματα;

Συνήθως όχι. Εξωτερικά ράμματα αναμένονται στην ανοιχτή τεχνική ρινοπλαστικής που επιλέγεται συνήθως σε διορθωτική επέμβαση προηγηθείσας ρινοπλαστικής ή σε περιπτώσεις που απαιτούν μεγάλες αλλαγές. Αυτά τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 5-7 ημέρες. Συνήθως, με την κλειστή ρινοπλαστική μέθοδο δεν υπάρχουν τομές και εξωτερικά ράμματα.

Αποθεραπεία ρινοπλαστικής και επανεξέταση

Κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία μακράς δράσης ώστε να διασφαλιστεί ότι ο ασθενής θα φύγει από την κλινική χωρίς πόνο. Ένας νάρθηκας συνήθως τοποθετείται στη μύτη για μία εβδομάδα. Η μύτη θα πρηστεί αισθητά για αρκετές ημέρες και πιθανόν να εμφανιστεί κάποιος μώλωπας. Μπορεί να χρειαστεί και ένας χρόνος μετά από την επέμβαση μέχρι το οίδημα να υποχωρήσει πλήρως και να φανεί το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης, αλλά ήδη από τη στιγμή που ο νάρθηκας αφαιρείται μια εβδομάδα μετά τη χειρουργική επέμβαση) φαίνεται η αλλαγή της μύτης. Δύο ημέρες μετά την επέμβαση οπότε και αφαιρούνται τα ταμπόν από το εσωτερικό της μύτης και γίνεται η πρώτη μετεγχειρητική επανεξέταση. Μία εβδομάδα μετά θα αφαιρεθεί ο νάρθηκας κατά την επίσκεψή σας στη γιατρό ενώ μετά από ένα μήνα καλό είναι να σας επανεξετάσει. Τέλος, θα σας δει μετά από ένα χρόνο για να γίνει η τελική σας εκτίμηση.

Η επέμβαση​

Η ρινοπλαστική είναι επέμβαση που δεν απαιτεί συνήθως νοσηλεία. Πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές και η πιο κατάλληλη επιλέγεται κατά περίπτωση και σύμφωνα με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με την ρινοπλαστική μπορούν να επιτευχθούν αλλαγές σε μια μύτη σχετικά με το μέγεθος, το πλάτος, τη συμμετρία αυτής αλλά και σε σχέση με τις αναλογίες του προσώπου, με την προϋπόθεση βέβαια ότι υπάρχει ένδειξη και οι προσδοκίες του ασθενούς είναι ρεαλιστικές.

Μετεγχειρητικά

Κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία μακράς δράσης ώστε να διασφαλιστεί ότι ο ασθενής θα φύγει από την κλινική χωρίς πόνο. Ένας νάρθηκας συνήθως τοποθετείται στη μύτη για μία εβδομάδα. Η μύτη θα πρηστεί αισθητά για αρκετές ημέρες και πιθανόν να εμφανιστεί κάποιος μώλωπας. Μπορεί να χρειαστεί και ένας χρόνος μετά από την επέμβαση μέχρι το οίδημα να υποχωρήσει πλήρως και να φανεί το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης, αλλά ήδη από τη στιγμή που ο νάρθηκας αφαιρείται( μια εβδομάδα μετά τη χειρουργική επέμβαση) φαίνεται η αλλαγή της μύτης.

Άλλες κατηγορίες

Πονάει η ρινοπλαστική επέμβαση;

Υπάρχει ήπια ενόχληση τις πρώτες 2-4 ημέρες κυρίως λόγω των ταμπόν που τοποθετούνται στη μύτη για 48 ώρες συνήθως. Ο πόνος είναι διαχειρίσιμος και δεν απαιτεί δυνατά παυσίπονα .

 

Δρ. Μαργαρίτα Μουστάκη MD MSc PhD
5.0 Stars - Based on 216 Google Reviews
google logo

 

Η Μαργαρίτα Μουστάκη είναι ειδικευμένη στην Πλαστική Χειρουργική, έχοντας δουλέψει σε νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Επιδίωξή της είναι να προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ασφαλείς τεχνικές αισθητικής και επανορθωτικής Πλαστικής Χειρουργικής, δίνοντας βάση στη λεπτομέρεια, την αρμονία και τη φυσικότητα.