Εγκαύματα

Αντιμετώπιση

Τι είναι το έγκαυμα;

Το έγκαυμα είναι οξύς τραυματισμός του δέρματος και αναλόγως το βάθος του ταξινομείται σε πρώτου, δεύτερου ή τρίτου βαθμού.

 

Πίνακας ενημέρωσης
Διάρκεια επέμβασηςΠοικίλει
Είδος αναισθησίαςΓενική ή Τοπική
Διάρκεια αποτελέσματοςΜόνιμο
Παραμονή στην κλινική1 βράδυ
Χρόνος ανάρρωσης2 – 3 εβδομάδες
Χρόνος ανάρρωσης

Ο χρόνος ανάρρωσης ποικίλει. Διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό εγκαύματος.

Θεραπεία εγκαυμάτων

Τα εγκαύματα του 1ου βαθμού μπορούν να θεραπευθούν στο σπίτι δίχως την παρέμβαση γιατρού, αρκεί να καθαρίζουμε καλά την περιοχή και να την φροντίζουμε με  μια κατάλληλη καταπραϋντική και ενυδατική κρέμα.

Τα 2ου βαθμού  είναι σημαντικό να εκτιμώνται από Ειδικό Πλαστικό Χειρουργό. Για τα επιφανειακά 2ου βαθμού η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει και στο σπίτι μετά από εκτίμηση του ιατρού. Απαιτούν καθαριότητα και ειδικές αντιμικροβιακές κρέμες.

Τα βαθιά 2ου βαθμού και 3ου βαθμού συνήθως χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης οπότε η εκτίμηση τους πρέπει να γίνει άμεσα από ειδικό Πλαστικό Χειρουργό.

 

Δευτεροπαθής θεραπεία εγκαυμάτων

Η δευτεροπαθής θεραπεία των εγκαυμάτων, η σε δεύτερο χρόνο αφαίρεση ουλών και κινητοποίηση των αρθρώσεων προσφέρει δυνατότητες αποκατάστασης που στόχο έχουν να συνεισφέρουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ασθενούς. Αυτό συμβαίνει διότι το έγκαυμα, όπως και κάθε άλλος ανοιχτός τραυματισμός αφήνει ουλές, οι οποίες άλλοτε δημιουργούν αισθητικές δυσμορφίες και άλλοτε έχουν λειτουργικές συνέπειες, όπως μείωση του εύρους κίνησης των άκρων, του λαιμού, του προσώπου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ασθενής θα πρέπει να ενημερωθεί για τις δυνατότητες αποκατάστασης που προσφέρει η Πλαστική Χειρουργική και τα οφέλη αυτών, όπως η αισθητική βελτίωση της ουλής, η αύξηση του εύρους των κινήσεων, η αποκατάσταση λειτουργικότητας.

Αποκατάσταση εγκαυμάτων

Συνήθεις προτεινόμενες λύσεις  αποτελούν η μεταμόσχευση δέρματος ή και χρήση matrix κολλαγόνου, η χρήση τοπικών κρημνών με ή χωρίς προηγηθείσα διαστολή του δέρματος (χρήση διατατήρων), η πλαστική Ζ και η ελεύθερη μεταφορά ιστών. Η θεραπευτική προσέγγιση συνδυάζεται βέβαια πάντα και με φυσικοθεραπεία και ναρθηκοποίηση.

Πώς θεραπεύεται το έγκαυμα;

Συνήθεις προτεινόμενες λύσεις αποτελούν η μεταμόσχευση δέρματος ή και χρήση matrix κολλαγόνου, η χρήση τοπικών κρημνών με ή χωρίς προηγηθείσα διαστολή του δέρματος (χρήση διατατήρων), η πλαστική Ζ και η ελεύθερη μεταφορά ιστών. Η θεραπευτική προσέγγιση συνδυάζεται βέβαια πάντα και με φυσικοθεραπεία και ναρθηκοποίηση.

Πρώτες βοήθειες

Τα εγκαύματα του πρώτου βαθμού μπορούν να θεραπευθούν στο σπίτι δίχως την παρέμβαση γιατρού, αρκεί να καθαρίζουμε καλά την περιοχή και να την φροντίζουμε με μια κατάλληλη καταπραϋντική και ενυδατική κρέμα.

 

Πώς να φροντίσετε ένα έγκαυμα

Συνιστάται να κρυώσετε την επηρεαζόμενη περιοχή με τρεχούμενο νερό για ανακούφιση του πόνου και στην συνέχεια να βάλετε κρέμα επούλωσης. Σε περίπτωση εγκαύματος από τον ήλιο, φορέστε φαρδιά ρούχα για λίγες μέρες να πίνετε πολλά υγρά ώστε να παραμένετε ενυδατωμένοι.

 

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν