Αφαίρεση ελιών​

Σπίλοι

αφαίρεση ελιες

Τι είναι οι σπίλοι;

Οι σπίλοι κοινώς «ελιές», είναι συνήθως αβλαβείς συγκεντρώσεις μελανοκυττάρων με τη μορφή μικρών καφέ κηλίδων ή επαρμάτων του δέρματος που εμφανίζονται συνήθως κατά τις πρώτες δεκαετίες της ζωής του ανθρώπου. Μπορεί να είναι επίπεδες ή επηρμένες και συνήθως έχουν στρογγυλό ή ωοειδές σχήμα. Η έκθεση στον ήλιο και η κληρονομικότητα αποτελούν σημαντικούς προδιαθεσικούς παράγοντες για την ανάπτυξη τους.

Πίνακας ενημέρωσης
Διάρκεια επέμβασης30′ – 60′
Είδος αναισθησίαςΤοπική
Διάρκεια αποτελέσματοςΜόνιμο
Απαιτούμενες συνεδρίες1
Περιοχές εφαρμογήςΠρόσωπο, λαιμός και σώμα
αφαίρεση ελιών
Τι είναι οι δυσπλαστικοί σπίλοι;

Οι δυσπλαστικοί σπίλοι ή «άτυποι» σπίλοι είναι καλοήθεις ελιές που συχνά μοιάζουν με το μελάνωμα (κακοήθη καρκίνο του δέρματος). Οι σπίλοι αυτοί έχουν  συνήθως ασύμμετρο σχήμα, ακανόνιστα όρια, ποικιλοχρωμία και διάμετρο μεγαλύτερη από 6 χιλιοστά.

Που εμφανίζονται οι δυσπλαστικοί σπίλοι;

Οι δυσπλαστικοί σπίλοι μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ανατομική περιοχή, αλλά συνήθως στην πλάτη, το στήθος, την κοιλιά και στα άκρα. Τα άτομα με δυσπλαστικούς σπίλους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα (7-27 φορές υψηλότερο κίνδυνο) να παρουσιάσουν μελάνωμα σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Επιπλέον, μερικές φορές  το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί σε έδαφος προϋπάρχοντος δυσπλαστικού σπίλου.

Αντιμετώπιση δυσπλαστικών σπίλων

Είναι επιτακτική η ανάγκη για συχνή αυτοεξέταση, τακτικές εξετάσεις δέρματος (δερματοσκόπηση) από Δερματολόγο ή Πλαστικό Χειρουργό και καθημερινή προστασία από τον ήλιο όλο το χρόνο, σε άτομα που εμφανίζουν δυσπλαστικούς σπίλους. Η διαγνωστική βιοψία εκτομής από τον Πλαστικό Χειρουργό είναι η ενδεδειγμένη προσέγγιση για κάθε βλάβη που φέρει χαρακτηριστικά δυσπλαστικού σπίλου ή κάποια μεταβολή σε σχήμα, χρώμα ή μέγεθος.

Με ποιους τρόπους αντιμετωπίζονται οι σπίλοι;

Συχνά στις καλοήθεις βλάβες επιλέγεται η  τακτική παρακολούθηση τους. Εάν κριθεί απαραίτητη η αντιμετώπιση τους, αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με χειρουργική αφαίρεση, με κατ’εφαπτομένη εκτομή (Shaving) ή με τη χρήση Laser CO2 .

Οι επεμβάσεις αυτές  γίνονται συνήθως με τοπική αναισθησία και μπορούν να πραγματοποιηθούν στο ιατρείο ή σε κλινική. Συνήθως, πρόκειται για βλάβες που δεν επανεμφανίζονται και στη θέση της αρχικής εκτομής μένει μια λεπτή γραμμή  που με το χρόνο ξεθωριάζει.

Σε ποια σημεία εμφανίζονται οι ελιές;

Οι σπίλοι και οι λοιπές καλοήθεις δερματικές βλάβες και όγκοι μπορούν να εμφανιστούν στο δέρμα σε οποιοδήποτε σημείο. Συνήθως, εμφανίζονται σε περιοχές που εκτίθενται στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία όπως το πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής και το λαιμό.

Άλλες κατηγορίες

Καλοήθεις vs Κακοήθεις όγκοι

Οι όγκοι του δέρματος διακρίνονται σε καλοήθεις και κακοήθεις. Η διάκριση μεταξύ των δύο κατηγοριών συχνά γίνεται κλινικά από ειδικά εκπαιδευμένο Πλαστικό Χειρουργό μετά από λήψη λεπτομερούς ιστορικού, επισκόπηση της βλάβης και δερματοσκόπηση. Συχνά όμως, μια βλάβη του δέρματος είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί χειρουργικά και να εξεταστεί από παθολογοανατόμο. Η ιστολογική της εξέταση θα θέσει με ακρίβεια τη διάγνωση της βλάβης.

google logoΔρ. Μαργαρίτα Μουστάκη MD MSc PhD
Δρ. Μαργαρίτα Μουστάκη MD MSc PhD
5 Stars - Based on 185 User Reviews

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν