Επεμβάσεις Γυναικείου Στήθους: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

 • Δρ. Μαργαρίτα Η. Μουστάκη Δρ. Μαργαρίτα Η. Μουστάκη
 • 13 Ιανουαρίου, 2022
ΕπεμβάσειςΣτήθους

Οι επεμβάσεις του Γυναικείου Στήθους αναφέρονται σε όλες χειρουργικές διαδικασίες που διενεργούνται στην περιοχή των μαστών μιας γυναίκας, για μια σειρά από αιτίες και σκοπούς. Η επέμβαση μπορεί να έχει είτε αισθητικό χαρακτήρα όπως πχ να μεγαλώσει ή να βελτιώσει το σχήμα ενός στήθους ώστε αυτό να είναι ομορφότερο, είτε επανορθωτικό και ανακουφιστικό χαρακτήρα όπως πχ η αποκατάσταση  μετά από μαστεκτομή ή η μείωσή του όταν προκαλεί προβλήματα και πόνους στο σώμα.

Στην ενότητα αυτή, θα αναπτύξουμε τις κυριότερες επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής που γίνονται στο γυναικείο στήθος ώστε να έχετε μια πλήρη εικόνα και να σας λυθούν τυχόν απορίες.

Αυξητική Στήθους

Τι είναι η Αυξητική Στήθους;

Αυξητική Στήθους

Πλαστικές Επεμβάσεις Στήθους. Η αυξητική στήθους ή προσθετική μαστού στις γυναίκες, είναι διαχρονικά και σε παγκόσμιο επίπεδο- η πιο δημοφιλής επέμβαση που πραγματοποιείται από τον πλαστικό χειρουργό.

Το γυναικείο στήθος περικλείει μια σειρά από σημαντικές και βαθιά ατομικές έννοιες: Αποτελεί σύμβολο θηλυκότητας, νεότητας, μητρότητας και ερωτισμού. Επίσης είναι παράγοντας αυτοπεποίθησης και έκφρασης της γυναίκας μέσα από τις προσωπικές και κοινωνικές της σχέσεις, αλλά πολύ περισσότερο συμβάλλει στην αυτοεκτίμησή της και το πώς αισθάνεται η ίδια με τον εαυτό της.

Άλλωστε, πολλές φορές ακούμε ασθενείς στο ιατρείο να δηλώνουν χαρακτηριστικά: «Το κάνω κυρίως για μένα, για να αισθανθώ πρώτα καλά εγώ με τον εαυτό μου και το στήθος μου και μετά για τους άλλους». Αυτό αποτυπώνει μια ξεκάθαρη εικόνα του τι θετικά συναισθήματα και ψυχική ανάταση μπορεί να προκαλέσει στη γυναίκα ένα νέο, αρμονικό και καλαίσθητο στήθος.

Εύκολα λοιπόν αντιλαμβανόμαστε ότι οι επεμβάσεις που σχετίζονται με την αύξηση του στήθους αποτελούν αντικείμενο εκτεταμένης αναζήτησης πληροφοριών από τους ασθενείς για ό,τι έχει να κάνει με τη διαδικασία της επέμβασης.

Ποιες γυναίκες αφορά η Αυξητική Στήθους;

H αυξητική μαστού ενδείκνυται για τις περιπτώσεις αυτές των γυναικών άνω των 18 που το στήθος τους είναι πολύ μικρό έως ανύπαρκτο και παρουσιάζει υποπλασία, ασυμμετρία ή χαλαρότητα  («κρέμασμα»). Η εικόνα αυτή μπορεί να υπάρχει εκ γενετής λόγω ανατομίας ή να έχει δημιουργηθεί από συνήθεις καταστάσεις που περιέρχεται μια γυναίκα στη ζωή της όπως η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός ή η αυξομείωση βάρους. Ένα μικρό ή ασύμμετρο στήθος λοιπόν μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στον ψυχικό κόσμο της γυναίκας και να της προκαλεί συναισθήματα υστέρησης και «κατωτερότητας». Αυτή ακριβώς τη δυσμενή κατάσταση καλείται να επιλύσει η πλαστική χειρουργική: Tην επίτευξη ενός καλαίσθητου και ανατομικά ισορροπημένου αποτελέσματος σύμφωνα με τις ρεαλιστικές προσδοκίες της ασθενούς, που θα της δώσει την απαιτούμενη ψυχολογική ώθηση.

H αύξηση του στήθους μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Με τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης, με μεταφορά λίπους και εμφυτεύματα ενέσιμου υαλουρονικού. Ωστόσο, οι δύο τελευταίες μέθοδοι παρουσιάζουν συγκεκριμένους περιορισμούς στο αποτέλεσμα. Για αυτό και τα ενθέματα σιλικόνης αποτελούν τον πλέον ενδεδειγμένο και αναγνωρισμένο τρόπο για μια πετυχημένη και αισθητικά άρτια αύξηση του στήθους.

Ποιοι είναι οι πιο γνωστοί τύποι ενθεμάτων και σε τι διαφέρουν;

Εμφυτεύματα Στήθους

Σήμερα, χρησιμοποιούμε στην πλαστική στήθους διαφόρων τύπων ενθέματα σιλικόνης. Τα διαχωρίζουμε ανάλογα το σχήμα, το υλικό, την υφή τους και τα συναντούμε σε διάφορα κόστη ανάλογα την ποιότητά τους. Σήμερα, τα ενθέματα αυτά είναι  5ης γενιάς και αποτελούνται από ελαστομερή σιλικόνη που περιέχουν υγρή γέλη (gel implants – τα συνηθέστερα), ή φυσιολογικό ορό ή συνδυασμό και των δύο. Σε γενικές γραμμές, τα ενθέματα υγρής γέλης παρουσιάζουν καλύτερη ομοιομορφία και πλαστικότητα. Χάρη στη μαλακή υφή τους έχουν άριστη αίσθηση, δεν διπλώνουν και δεν εμφανίζουν κυματισμό.

Τα συναντούμε συνήθως σε δύο σχήματα: στρογγυλό και σε σχήμα σταγόνας (ανατομικά ενθέματα). Εξαιτίας του σχήματος τους, τα σταγονοειδή ενθέματα τοποθετούνται με τον όγκο χαμηλά. Από την άλλη, τα ενθέματα χωρίζονται σε τραχείας ή λείας επιφανείας. Τα τραχείας επιφανείας ενθέματα ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες δημιουργίας έντονης κάψας, μιας από τις σπάνιες αλλά σοβαρές επιπλοκές της επέμβασης. Συνήθως επιλέγονται από τους πλαστικούς χειρουργούς σε περιπτώσεις που ενδείκνυται η χρήση ανατομικού ενθέματος, προκειμένου  να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας έντονης κάψας και το ενδεχόμενο αυτή μετεγχειρητικά να μετακινήσει το ένθεμα. Τα στρογγυλά είναι συνήθως λείας επιφάνειας. Επίσης, τα ενθέματα μπορούν να διαφέρουν στην περιεκτικότητα της γέλης. Κατά συνέπεια, άλλα ενθέματα μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο παχύρρευστα.

Τέλος, τα ενθεμάτα σιλικόνης εκτός από το σχήμα, το είδος της επιφάνειας και την περιεκτικότητά τους, κατηγοριοποιούνται και ως προς την προβολή τους, δηλαδή τη διάμετρο της βάσης και το ύψος τους. Οι κατασκευάστριες εταιρίες ειδικών ενθεμάτων παράγουν ενθέματα υψηλής, μέτριας και χαμηλής προβολής. Ένα ένθεμα υψηλής προβολής έχει στενότερη βάση (δηλαδή διάμετρο) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περιπτώσεις που η ασθενής έχει στενό θώρακα και χρειάζεται αυξημένο όγκο μαστού. Αντίστοιχα σε μια περίπτωση ασθενούς με μεγάλο θώρακα, το πιθανότερο είναι να προτιμηθεί ένα ένθεμα χαμηλής προβολής, δηλαδή ευρύτερης διαμέτρου.

Βέβαια, καταλυτικό ρόλο στην έκβαση του αισθητικού αποτελέσματος και την ασφάλεια της επέμβασης παίζει η τεχνική που θα επιλέξει ο γιατρός και οι χειρουργικές δεξιότητές του και όχι τόσο το σχήμα και ο τύπος του ενθέματος. Με τη σωστή τεχνική και την εξατομικευμένη προσέγγιση βάσει θωρακικών και ανατομικών χαρακτηριστικών της ασθενούς, μπορούμε να οδηγηθούμε σε εξίσου εξαιρετικά αποτελέσματα ανεξαρτήτου είδους/τύπου ενθέματος.

Το τι ένθεμα τελικά θα επιλεγεί, καθορίζεται από το γιατρό και αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης κατά τη συνάντηση με την ασθενή πριν την επέμβαση. Εκεί, ο γιατρός θα λάβει την τελική απόφαση αφού έχει αναλύσει διεξοδικά τα ανατομικά χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες της ασθενούς, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια και το επιθυμητό -για εκείνη- μέγεθος βάσει ρεαλιστικής οπτικής.

Αυξητική Στήθους: Ποια είναι η κατάλληλη επιλογή μεγέθους;

Επιλογή Ενθέματος

Η επιλογή του σωστού μεγέθους του ενθέματος είναι -όπως είδαμε-ένα από τα βασικά ζητήματα που θα διερευνηθούν από το γιατρό κατά τη διάρκεια της κλινικής προετοιμασίας και του σχεδιασμού του χειρουργείου. Ο αντικειμενικός σκοπός πρέπει πάντα να εστιάζει σε ένα φυσικό και αρμονικό αποτέλεσμα που δεν θα είναι παράταιρο με το σωματότυπο της ασθενούς.

Η επιλογή του κατάλληλου ενθέματος για την εκάστοτε περίπτωση περιλαμβάνει μια σειρά από βασικούς υπολογισμούς. Αυτοί είναι οι εξής:

 • Μέτρηση της διαμέτρου της βάσης
 • Μέτρηση της θωρακικής διαμέτρου
 • Μέτρηση της μεταξύ απόστασης των δύο μαστών
 • Το ύψος του κάθε μαστού,
 • Το μέγεθος και η θέση της θηλής

Άλλοι παράγοντες που θα εξεταστούν είναι οι τυχόν ασυμμετρίες μεταξύ των δυο μαστών, η ελαστικότητα του δέρματος, το ύψος της ασθενούς και άλλα ανατομικά στοιχεία όπως η απόσταση μεταξύ των ώμων και η περίμετρος της μέσης.

Πλαστικές Επεμβάσεις Στήθους. Ποιες τεχνικές τοποθέτησης ενθέματος υπάρχουν;

Το ένθεμα μπορεί να τοποθετηθεί με τους εξής τρόπους:

 • είτε κάτω από το μαζικό αδένα του στήθους (subglandular)
 • είτε κάτω από τους μυς του θωρακικού τοιχώματος (subpectoral/υποαδενικά)
 • είτε σε διπλό πλάνο (dual plane) που το μισό ένθεμα είναι κάτω από το μυ και το άλλο μισό κάτω από τον αδένα

Η τομή στο δέρμα από την οποία τοποθετούμε το ένθεμα γίνεται:

 • στην υπομάστια πτυχή, ακριβώς κάτω από το στήθος (πιο συχνά)
 • στη θηλαία άλω της θηλής (λιγότερο συχνά)
 • στη μασχάλη (σπάνια)

Η χειρουργική τομή ανεξαρτήτως που θα γίνει, είναι πολύ μικρή αλλά αρκετή για έναν ικανό πλαστικό χειρουργό να τοποθετήσει το ένθεμα σωστά και με ασφάλεια. Συγκεκριμένα, αυτή δεν ξεπερνάει τα 4 εκατοστά σε μήκος και τα  2 χιλιοστά σε πλάτος. Με την πάροδο του χρόνου δε, καθίσταται σχεδόν αόρατη.

Τοποθέτηση Ενθέματος

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τελευταία, πολύς λόγος γίνεται για μια -υποτίθεται- νέα μέθοδο που φέρει τον όρο υποπεριτονιακή (subfascial). Οι αναφορές της υποστηρίζουν ότι προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα και μια καινοτόμο προσέγγιση ως προς την τοποθέτηση των ενθεμάτων. Στην πραγματικότητα όμως είναι περισσότερο μια κίνηση marketing και δεν πρόκειται για κάτι νέο αφού δεν διαφέρει σε τίποτα από την υποαδενική τοποθέτηση. Εξάλλου, τα οφέλη που επικαλούνται οι υποστηρικτές της, δεν έχουν επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση.

Συνοψίζοντας, η καταλληλότερη μέθοδος επιλέγεται πάντα με κριτήριο τα ατομικά και σωματομετρικά χαρακτηριστικά της ασθενούς και δεν υπάρχει μια μοναδική και ανώτερη τεχνική που να μπορεί να είναι το ίδιο εφαρμόσιμη για όλες τις περιπτώσεις.

Πλαστική Αυξητικής Στήθους: Παρενέργειες & Επιπλοκές 

Οι μελέτες των τελευταίων 60 ετών που έχουν γίνει για τα ενθέματα σιλικόνης, δεν έχουν δείξει ότι αυτά συνδέονται με κάποια επιβαρυντική επίπτωση για την υγεία. Επίσης, δεν αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αντίθετα μάλιστα, υπάρχουν αρκετές μελέτες που έχουν δείξει ότι γυναίκες που έχουν προβεί σε αυξητική μαστού, παρουσιάζουν μειωμένες πιθανότητες για καρκίνο, κάτι που εξηγείται και από το γεγονός ότι έχουν μικρότερο αυτόλογο μαστό.

Ο σχηματισμός ρικνωτικής κάψας που μπορεί να προκληθεί από ρήξη του ενθέματος, είναι η σημαντικότερη αλλά και παράλληλα εξαιρετικά σπάνια μετεγχειρητική επιπλοκή που εμφανίζεται είτε αμέσα, είτε σε βάθος χρόνου. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι από τη στιγμή που τοποθετείται το ένθεμα, ξεκινά να σχηματίζεται ένας λεπτός ουλώδης υμένας που λειτουργεί σαν κέλυφος επειδή το ένθεμα αναγνωρίζεται από τον οργανισμό ως ξένο σώμα. Αυτή η οργανική αντίδραση δεν έχει κλινικά επιβαρυντικό χαρακτήρα στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί η πιθανότητα να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων, από ήπιες ενοχλήσεις έως και δυσμορφία στην περιοχή του μαστού.

Για την δημιουργία έντονης ρικνωτικής κάψας μπορούν να ευθύνονται, το αιμάτωμα, η εμφάνιση φλεγμονής και η απόρριψη κάποιου συγκεκριμένου τύπου ενθέματος από τον οργανισμό, όπως επίσης και η μη ομαλή επούλωση της ασθενούς μετεγχειρητικά.

Από τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι κεφαλαιώδους σημασίας στην πρόληψη εμφάνισης κάψας είναι η ομαλή διεξαγωγή όλης της όλης χειρουργικής διαδικασίας και η επιδεξιότητα και εμπειρία του πλαστικού χειρουργού. Επιπλέον, με τα τελευταίας γενιάς ενθέματα οι πιθανότητες εμφάνισης ρικνωτικής κάψας έχουν πλέον ελαχιστοποιηθεί.

Αυξητική Στήθους

Θηλασμός και Aυξητική Στήθους

Ένας από τους πιο συχνούς προβληματισμούς που έχουν οι γυναίκες που σκοπεύουν να προχωρήσουν σε μια από τις πλαστικές επεμβάσεις στήθους και συγκεκριμένα σε αυξητική στήθους, είναι αν όψιμα μπορούν να θηλάσουν χωρίς προβλήματα.

Η απάντηση είναι ότι τα ενθέματα δεν έχουν αρνητική επίπτωση στο θηλασμό. Εφόσον αυτά τοποθετούνται πίσω από τον αδένα ή και πίσω από τον μύ δεν διακόπτουν τη πορεία των γαλακτοφόρων αδένων. Μόνο για τις περιπτώσεις που η τομή γίνεται στη θηλή, μπορεί να επηρεαστεί σε ένα μικρό βαθμό η παραγωγή μητρικού γάλακτος. Αν όμως το ένθεμα περνάει μέσα από τον μαστικό αδένα παραμερίζοντας το, χωρίς να διακόψει τα στοιχεία του, τότε και πάλι δεν θα έχει σοβαρή επίπτωση στο θηλασμό.

Μετά την επέμβαση της Αυξητικής Μαστού

 Η αυξητική μαστού είναι μια σύντομη και ασφαλής επέμβαση που διαρκεί περίπου μια ώρα. Συνήθως δεν χρειάζεται νοσηλεία στην κλινική και η ασθενής μπορεί να επιστρέψει αυθημερόν σπίτι της. Στις καθημερινές δραστηριότητες/εργασία της μπορεί να επιστρέψει σε περίπου 5-7 μέρες, ενώ συνίσταται αποχή από κάθε είδους έντονη σωματική δραστηριότητα, για 6 εβδομάδες.

Οι περισσότερες ασθενείς αισθάνονται καλά αμέσως μετά την επέμβαση. Σπάνια αισθάνονται πόνο, ενώ αυτό που συνήθως περιγράφουν είναι ήπιες ενοχλήσεις και  μια αίσθηση πίεσης στην χειρουργημένη περιοχή.

Για τις πρώτες 3-4 μέρες θα διατηρηθεί στο στήθος μια ήπια πιεστική επίδεση και στη συνέχεια και για περίπου ένα μήνα θα φοράει έναν ειδικό προστατευτικό στηθόδεσμο.

Ο γιατρός θα συστήσει για την πρώτη εβδομάδα λήψη παυσίπονων ώστε να μειωθεί το οίδημα πιο γρήγορα και η όποια ενόχληση να είναι ελεγχόμενη. Αυτό που συνήθως παρατηρείται είναι ο δεξιός μαστός να εμφανίζει μεγαλύτερο οίδημα από τον αριστερό. Η επούλωση του δέρματος λαμβάνει χώρα τις πρώτες επτά ημέρες, αλλά οι ουλές θα συνεχίζουν να ωριμάζουν για 6-12 μήνες. Η ασθενής είναι υπεύθυνη στο να φροντίζει τις ουλές στο στήθος μετά την επιστροφή στο σπίτι, ενώ θα πρέπει να αποφεύγει να τις αγγίζει για τουλάχιστον 8 εβδομάδες, ώστε να είναι ταχύτερη η διαδικασία της επούλωσης.

Τέλος, τα ράμματα απορροφούνται μόνα τους μέσα σε ένα διάστημα δύο με τριών εβδομάδων περίπου.

Κόστος Αυξητικής Στήθους

 Το κόστος μιας πλαστικής αύξησης στήθους καθορίζεται από μια σειρά παραμέτρων που σχετίζονται άμεσα με τα εξής:

 • Την εγχειρητική μέθοδο που θα ακολουθήσει ο γιατρός στο χειρουργείο
 • Το κόστος των ενθεμάτων και λοιπών υλικών που θα χρησιμοποιηθούν.
 • Το είδος της αναισθησίας που θα γίνει στην επέμβαση
 • Την κλινική που θα νοσηλευτεί η ασθενής
 • Τυχόν αισθητικές επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν συνδυαστικά.
 • Την ενδεχόμενη κάλυψη του ασφαλιστικού σας προγράμματος λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για μια αισθητική επέμβαση.

Σε κάθε περίπτωση, το τελικό κόστος της πλαστικής στήθους, όπως και κάθε αισθητικής επέμβασης θα εκτιμηθεί κατά την ιατρική επίσκεψη.

Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ για να σας ενημερώσουμε για ενδεικτικά κόστη επεμβάσεων αυξητικής στήθους.

 

Μειωτική Στήθους

 Tι είναι η Mειωτική Στήθους;

Πρόκειται για μια επίσης πολύ δημοφιλή όσο και άμεσα αποτελεσματική επέμβαση που πραγματοποιείται στο γυναικείο στήθος και περιλαμβάνει την αφαίρεση της περίσσιας δέρματος και μαστικού αδένα σε ένα μεγάλο και επιβαρυντικό –για την ασθενή- στήθος.

Μειωτική Στήθους

Η χειρουργική επέμβαση έχει άμεσα ορατά αποτελέσματα και  αποσκοπεί στα εξής:

 • Στην οριστική και ολοκληρωτική αντιμετώπιση της υπερτροφίας του μαστού.
 • Στην αισθητική βελτίωσή του.
 • Στην απαλλαγή από το περιττό βάρος που δημιουργεί επώδυνες ενοχλήσεις στη μέση, στους ώμους, στην σπονδυλική στήλη, στον αυχένα και εμποδίζει την ομαλή κινητική δραστηριότητα.
 • Σε άλλα προβλήματα υγείας που δημιουργούνται λόγω του μεγέθους του στήθους και της αλλαγής στάσης του σώματος (καμπούριασμα).
 • Στην απαλλαγή από τη δερματίτιδα και τον κνησμό στην περιοχή της υπομαστίου πτυχής.
 • Στην επίτευξη συμμετρίας των σωματικών αναλογιών της ασθενούς.
 • Στη διευκόλυνση ανίχνευσης ενδεχόμενων αλλοιώσεων κατά την κλινική εξέταση του μαστού και τη μαστογραφία.
 • Στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής της ασθενούς
 • Στη ψυχική τόνωση μιας γυναίκας που νοιώθει δυσφορία από το μέγεθος του μαστού της. Μετά την επέμβαση η ασθενής θα νοιώθει ένα διάχυτο αίσθημα ελευθερίας!

Ποιες είναι οι κατάλληλες υποψήφιες για Μειωτική Στήθους;

Η επέμβαση ενδείκνυται για γυναίκες άνω των 18 ετών που διαθέτουν στήθος τόσο μεγάλο που είναι δυσανάλογο με το σωματότυπό τους και που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην καθημερινότητά τους, δυσφορία με το σώμα τους αλλά και ποικίλα προβλήματα υγείας.

Οι ασθενείς που βρίσκονται στη διάρκεια εγκυμοσύνης ή θηλασμού δεν είναι κατάλληλες για να προβούν στην επέμβαση.

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση Μειωτικής Στήθους;

Η χειρουργική επέμβαση της μείωσης μαστού διεξάγεται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί από 3 έως και παραπάνω ώρες, ανάλογα με την τεχνική που ακολουθείται και το συνδυασμό με άλλες αισθητικές επεμβάσεις όπως πχ η λιποαναρρόφηση.

Τα σημεία που γίνονται οι τομές και η τεχνική που τελικά θα επιλεγεί, εξαρτώνται από την προεγχειρητική εξέταση των ανατομικών χαρακτηριστικών της ασθενούς από τον πλαστικό χειρουργό

Το επικρατέστερο είναι οι τομές να τοποθετούνται γύρω από τη θηλαία, κάθετα σε αυτή και στην υπομάστια πτυχή. Το εύρος των τομών είναι αναλογικό του βαθμού μείωσης του μαστού. Στις περιπτώσεις που η στοχευμένη μείωση σε όγκο μαστού είναι μεγάλη, τότε οι τομές θα είναι και αυτές μεγαλύτερες.

Χειρουργικές τεχνικές Μείωσης Στήθους

Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη από πολλούς ασθενείς ότι η μειωτική στήθους ακολουθεί την αντίστροφη διαδικασία της αυξητικής στήθους και ότι οι δυο επεμβάσεις παρουσιάζουν κοινά. Αυτό φυσικά δεν ισχύει καθώς η χειρουργική επέμβαση μειωτικής μαστού έχει διαφορετική αντίληψη, δεδομένου ότι εκεί απομακρύνεται η περίσσεια δέρματος και λιπώδους ιστού.

Οι πιο γνωστές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην επέμβαση είναι οι ακόλουθες:

 • Μέθοδος με τo σχήμα «άγκυρας» ή «αντίστροφο Τ»

Αυτή η τεχνική προβλέπει την πραγματοποίηση κάθετων και οριζοντίων τομών που σχηματίζουν ένα σχήμα άγκυρας (Wise or Anchor Pattern Breast Reduction), ακολουθώντας το περίγραμμα του στήθους. Με αυτή τη μέθοδο, ο χειρουργός αφαιρεί λίπος και αδενικό ιστό από το κάτω μέρος του μαστού και οι ουλές είναι πιο διακριτές. Είναι μια ενδεδειγμένη λύση για τις περιπτώσεις υπερβολικά μεγάλου μεγέθους (γυναικομαστία) όπου η περίσσεια δέρματος στο κάτω μέρος του στήθους είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

 • Μέθοδος με τις κάθετες τομές (Vertical Breast Reduction)

Στη μέθοδο αυτή γίνονται κατακόρυφες μικρές τομές κάτω από τη θηλή που σβήνουν στην πτυχή κάτω από το στήθος. Είναι κατάλληλη για τις περιπτώσεις που δεν απαιτείται να αφαιρεθεί μεγάλος όγκος ιστού. Έτσι, οι ουλές θα είναι λιγότερο ορατές.

Τύποι Μειωτικής

Ποιες είναι οι παρενέργειες και πιθανές επιπλοκές μετά την επέμβαση Μειωτικής Στήθους;

Πρόκειται για μια επέμβαση που είναι ανώδυνη και δεν απαιτεί νοσηλεία ούτε διανυκτέρευση στην κλινική, για τις περισσότερες των περιπτώσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η επέμβαση μείωσης μαστού είναι σε γενικές γραμμές μια ασφαλής επέμβαση, οι επιπλοκές μετά την επέμβαση είναι περιορισμένες. Αυτές –αν εμφανιστούν- σχετίζονται με τους συνηθισμένους κινδύνους ενός χειρουργείου όπως η αιμορραγία και η φλεγμονή. Επίσης είναι συμβαίνει κάποιες φορές να εμφανιστεί μετεγχειρητική ασυμμετρία.

Όπως και ύστερα από κάθε επέμβαση στο στήθος, εμφανίζεται στην περιοχή οίδημα, αλλά θα βελτιώνεται σταθερά από την πρώτη μέρα και γρήγορα θα υποχωρήσει. Οι ουλές είναι μεν μόνιμες, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου και αφού επουλωθούν πλήρως, θα είναι ισχνά ορατές.

Μετά την επέμβαση συνίσταται η αποφυγή έντονης σωματικής άσκησης για 1-2 εβδομάδες. Τα ράμματα απορροφούνται μόνα τους ενώ θα χρειαστεί παρακολούθηση από το γιατρό της ασθενούς μετά την επέμβαση για να ελέγχεται η ομαλή ανάρρωση του στήθους.

Η ασθενής επιστρέφει πλήρως στην καθημερινότητα της σε μια εβδομάδα.

Ποιο είναι το Κόστος μιας επέμβασης Μειωτικής Στήθους;

Το κόστος της πλαστικής επέμβασης μείωσης μαστού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η κλινική που θα γίνει το χειρουργείο, ο χρόνος και η νοσηλεία που πιθανώς να χρειαστεί και ο βαθμός της μεγαλομαστίας που επηρεάζει άμεσα και την χειρουργική διαδικασία.

Για ενδεικτικά κόστη επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

Ανόρθωση Στήθους

Τι είναι η Ανόρθωση Στήθους;

Η ανόρθωση στήθους ή αλλιώς μαστοπηξία είναι η χειρουργική επέμβαση που καλείται να ανατρέψει την πτώση του μαστού. Η επέμβαση αυτή βοηθά την ασθενή να αποκτήσει ένα νεανικό, ανυψωμένο και σφριγηλό στήθος με βελτιωμένο περίγραμμα, όγκο και συμμετρία αναλογικά με τη σωματοδομή της.

Η πτώση του στήθους μπορεί να είναι απόρροια:

 • απότομης και μεγάλης απώλειας βάρους
 • εγκυμοσύνης ή θηλασμού
 • χαλαρότητας και απώλειας ελαστικότητας του δέρματος και των ιστών, λόγω της ηλικιακής παρόδου.

Ανόρθωση Στήθους

Η διαδικασία της ανόρθωσης περιλαμβάνει την αφαίρεση της περίσσιας δέρματος, και την επανατοποθέτηση της θηλής, άλως και του μαστικού όγκου (χωρίς αυτός να μεταβληθεί) σε υψηλότερο σημείο του θώρακα. Σε αρκετές περιπτώσεις που διαπιστώνεται στον προεγχειρητικό έλεγχο ότι έχει απωλεσθεί όγκος από τον μαστό, τοποθετούνται ενθεμάτα σιλικόνης στο ίδιο χειρουργείο. Είναι γεγονός ότι τα ενθέματα σιλικόνης επιτυγχάνουν ακόμα πιο μακροπρόθεσμα ανορθωτικά αποτελέσματα στο στήθος. Εν τούτοις, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η επέμβαση ανόρθωσης δεν αλλάζει δραστικά το μέγεθος του στήθους. Αν η προσδοκία της ασθενούς είναι ένα μεγαλύτερο στήθος, τότε η κατάλληλη επέμβαση για αυτήν είναι η αυξητική μαστού.

Για ποιες περιπτώσεις ασθενών είναι κατάλληλη η ανόρθωση στήθους;

Η επέμβαση απευθύνεται σε γυναίκες κάθε ηλικίας άνω των 18, όταν δηλαδή έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του στήθους τους. Για τις υπέρβαρες γυναίκες, ο γιατρός πιθανότατα να δώσει οδηγίες για να χάσει η ασθενής βάρος ώστε να μπορεί να προχωρήσει στην χειρουργική επέμβαση.

Κατάλληλες υποψήφιες για την επέμβαση είναι οι ασθενείς που:

 • είναι σωματικά υγιείς και διατηρούν ένα σταθερό βάρος.
 • Έχουν ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη τους.
 • που το περίγραμμα του στήθους τους έχει «κρεμάσει» και το στήθος έχει απωλέσει τον όγκο του.
 • που οι θηλές του στήθους έχουν πέσει κάτω από την πτυχή του μαστού ή «βλέπουν» προς τα κάτω.
 • το ένα στήθος έχει «πέσει» περισσότερο από το άλλο (ασυμμετρία).

Ανόρθωση Μαστού

Κατά την προεγχειρητική φάση, ο γιατρός θα εξετάσει τα ανατομικά χαρακτηριστικά, το μέγεθος, το σχήμα και το βαθμό πτώσης των μαστών της ασθενούς. Κατόπιν, θα εισηγηθεί ποια μέθοδος πρέπει να ακολουθηθεί και αν χρειάζεται να γίνει τοποθέτηση ενθέματων ή κάποια συμπληρωματική επέμβαση όπως πχ λιποαναρρόφηση.

Η μαστοπηξία πραγματοποιείται με τομές γύρω και κάθετα από τη θηλαία άλω και οριζόντια κατά μήκος της υπομαστίου πτυχής. Κατά την επέμβαση, ο υποκείμενος μαστικός ιστός με τις θηλές επανατοποθετούνται υψηλότερα έτσι ώστε οι μαστοί να αναδιαμορφωθούν και να σταθεροποιηθούν με ένα νέο, αναμορφωμένο περίγραμμα.

Επιπρόσθετα, η επέμβαση προβλέπει την αφαίρεση περίσσειας δέρματος έτσι ώστε να αντισταθμιστεί η απώλεια της ελαστικότητας και η χαλαρότητα και το νέο στήθος να δείχνει νεανικό και σφριγηλό.

Όπως και στην επέμβαση της μειωτικής στήθους, οι τομές είναι μόνιμες, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις θα εξασθενίσουν και θα είναι μακροπρόθεσμα δυσδιάκριτες

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, διαρκεί 1-3,5 ώρες και απαιτεί παραμονή στην κλινική για μία ή 2 μέρες, ανάλογα την κλινική εικόνα της ασθενούς. Μετά την επέμβαση, ο γιατρός σας θα δώσει στην ασθενή συγκεκριμένες οδηγίες και τι θα πρέπει να αποφεύγει κατά τη διάρκεια της επούλωσης – ανάρρωσης.

Η διαδικασία της επούλωσης διαρκεί για μια εβδομάδα μετά την επέμβαση, ωστόσο για να εξασθενήσουν θεαματικά οι ουλές, χρειάζεται να παρέλθει περίπου ένα διάστημα 6-12 μηνών.

Η ασθενής θα πρέπει να αποφύγει να αγγίζει τις ουλές ως και 2 μήνες μετά το χειρουργείο.

Ποιες είναι οι επιπλοκές στην επέμβαση ανόρθωσης στήθους;

Και σε αυτήν την επέμβαση, οι επιπλοκές που μπορούν να συμβούν είναι σπάνιες και περιορίζονται στα τυπικά ρίσκα ενός χειρουργείου, δηλαδή στην εμφάνιση φλεγμονής ή αιματώματος. Σχετικά με το αισθητικό αποτέλεσμα, Αναφέρονται σποραδικά περιπτώσεις ασυμμετρίας στους 2 μαστούς. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, η ικανότητα και εμπειρία του χειρουργού εγγυάται την ασφαλή διεξαγωγή όλης της επέμβασης.

Επηρεάζει το Θηλασμό ή Ανόρθωση του Μαστού;

Η επέμβαση της ανόρθωσης του μαστού συνίσταται να μην γίνεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού για το λόγο ότι την περίοδο που μια γυναίκα θηλάζει, οι μαστοί χαλαρώνουν και μεταβάλλουν το αρχικό τους σχήμα.

Η επέμβαση ανόρθωσης δεν επηρεάζει καθόλου την ικανότητα της ασθενούς για θηλασμό, δεδομένου ότι δεν εμποδίζεται η λειτουργία των γαλακτοφόρων πόρων, των παραγωγικών λοβών και των θηλών του μαστού. Επομένως, μια γυναίκα μπορεί άνετα να τεκνοποιήσει και να θηλάσει στο μέλλον ύστερα από μια επέμβαση μαστοπηξίας.

Κόστος Ανόρθωσης

Αναφορικά με την επέμβαση ανόρθωσης στήθους ο υπολογισμός του κόστους είναι παραμετρικός και εξαρτάται εν πολλοίς από το βαθμό πολυπλοκότητας της κάθε περίπτωσης αλλά και του ιστορικού της ασθενούς. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος θα καθοριστεί στην ιατρική επίσκεψη όπου  ο γιατρός θα αξιολογήσει τις ανάγκες της επέμβασης. Συγκεκριμένα το κόστος θα κριθεί από τα εξής:

 • την κλινική που θα διεξαχθεί το χειρουργείο
 • τον χρόνο νοσηλείας
 • το κόστος των υλικών του χειρουργείου
 • το είδος της αναισθησίας
 • τυχόν συμπληρωματικές επεμβάσεις που θα γίνουν μαζί με την ανόρθωση
 • Το κόστος των ενθεμάτων σε περίπτωση που αυτά τοποθετηθούν

Αν έχετε απορίες για την επέμβαση και θέλετε να πληροφορηθείτε για ενδεικτικά κόστη, επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

Αποκατάσταση Μαστού ύστερα από Μαστεκτομή

Τι είναι η Αποκατάσταση Μαστού και πώς πραγματοποιείται;

Η αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή είναι μια επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής ζωτικής σημασίας για τη γυναίκα, λόγω των πολύ ευαίσθητων χαρακτηριστικών που συγκεντρώνει.  Και αυτό γιατί αποτελεί μια σημαντική ψυχολογική ανακούφιση για τη γυναίκα που νοσεί ή έχει νοσήσει πρόσφατα από σοβαρή ογκολογική ασθένεια ενώ παράλληλα πρέπει να υποστεί και το ισχυρό πλήγμα της αφαίρεσης τμήματος ή ολόκληρου του μαστού της.

Αποκατάσταση Στήθους

Η επέμβαση για την αποκατάσταση μαστού έχει –λοιπόν- διττό χαρακτήρα ως αισθητική και επανορθωτική επέμβαση και επιδιώκει τα εξής:

 • Να αποκαταστήσει τον όγκο και το σχήμα του μαστού, δημιουργώντας ένα νέο «μαστό» – πιστό αντίγραφο με τον έτερο μαστό. Έτσι βοηθά να τονωθεί η χαμένη αυτοπεποίθηση της γυναίκας που νοιώθει ότι έχει στήθος.
 • Να επαναφέρει την απολεσθείσα ανατομία και να εξομαλύνει τη μαστική ασυμμετρία, ύστερα από την μαστεκτομή. Πέραν δηλαδή του ψυχολογικού οφέλους, η αποκατάσταση μαστού συμβάλλει και στην πρόληψη επιπρόσθετων θεμάτων υγείας που θα μπορούσαν να εμφανιστούν δυνητικά λόγω της προβληματικής ανατομίας που προκαλεί η ύπαρξη ενός μονάχα μαστού.

Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι προφανώς, η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης του μαστού δεν επαναφέρει στη γυναίκα τον μαστό όπως ήταν πριν τη νόσο. Παρολ’αυτά, ο νέος «μαστός» έχει μια φυσική, καλαίσθητη και σταθερή εμφάνιση. Προσφέρει απολύτως αποδεκτή και ρεαλιστική λύση και υπερτερεί αισθητικά και πρακτικά μιας απλής πρόθεσης τοποθετημένης στο στηθόδεσμο -που πάντα έχει τον κίνδυνο να μετακινηθεί ή να φύγει.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η Αποκατάσταση του Μαστού;

Η επέμβαση της αποκατάστασης ενδείκνυται για τις περιπτώσεις των γυναικών που:

 • το στήθος φέρει κάποια πάθηση, τραυματισμό, έγκαυμα ή καρκίνο και έχει υποβληθεί σε μαστεκτομή.
 • που έχουν υποβληθεί σε προφυλακτική μαστεκτομή λόγω ισχυρής γενετικής προδιάθεσης (φορεία γονιδίων BRCA1 και BRCA2).

Μαστεκτομή

Πολλές ασθενείς θεωρούν ότι είναι καταλληλότερο για αυτές να προχωρήσουν στην επέμβαση της αποκατάστασης ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή καθώς αφενός θα αποφύγουν να βιώσουν το ψυχολογικό βάρος του να μην έχουν καθόλου μαστό, αλλά και την ταλαιπωρία ενός δεύτερου χειρουργείου. Αυτό όμως συχνά δεν είναι εφικτό καθώς πολλές φορές μετά τη μαστεκτομή χρειάζεται να υποβληθούν σε κάποιο σχήμα χημειοθεραπείας ή ακτινοβολίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η χειρουργική αποκατάσταση του στήθους θα πραγματοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο.

Ποια είναι η κατάλληλη τεχνική που θα επιλέξω για την Αποκατάσταση Μαστού;

Ο χειρουργός επιλέγει τη καταλληλότερη τεχνική συνεκτιμώντας μια σειρά από παράγοντες όπως:

 • Το στάδιο της νόσου
 • Το ιστορικό της ασθενούς, τα ανατομικά χαρακτηριστικά και το σωματότυπο της ασθενούς.
 • Τις ρεαλιστικές προσδοκίες της ασθενούς.

Oι τεχνικές που εφαρμόζονται ήδη, διαχωρίζονται σε δύο βασικούς πυλώνες:

 • Αποκατάσταση που εκπληρώνεται σε δύο χειρουργεία όπου στο πρώτο τοποθετούνται ιστικοί διατατήρες (expanders) και στο δεύτερο ενθέµατα σιλικόνης.
 • Αποκατάσταση µε μεταφορά αυτόλογου ιστού, δηλαδή ιστούς από άλλη περιοχή του σώματος της ασθενούς, πραγματοποιήσιμη σε ένα χειρουργικό στάδιο.

Η διατήρηση της θηλής βελτιώνει σημαντικά τα αισθητικά αποτελέσματα μετά την αποκατάσταση του μαστού, ιδιαίτερα στην περίπτωση που έχουν τοποθετηθεί ενθέματα σιλικόνης για την αποκατάσταση.

Αναφορικά με το εύρος των ουλών που μένουν μετά από την αποκατάσταση, αυτό εξαρτάται από την τεχνική που εφαρμόστηκε και το που και ποιες τομές έγιναν. Η συνήθης πρακτική είναι να αξιοποιούνται οι τομές της μαστεκτομής έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν επιπρόσθετες. Μετά το πέρας του χειρουργείου οι ουλές θα καλυφθούν από την ανασχηματισθείσα θηλή και δεν θα είναι τόσο ορατές.

Τέλος, όταν αποκατάσταση γίνεται με τη μέθοδο της μεταφοράς αυτόλογου ιστού, είναι προφανές ότι θα δημιουργηθεί τομή στην περιοχή από όπου θα παρθεί ο ιστός.

Αποθεραπεία μετά την Αποκατάσταση Μαστού

Το χειρουργείο της αποκατάστασης μαστού διαρκεί 1-3 ώρες. Συνήθως η ασθενής θα χρειαστεί μια μέρα νοσηλεία τουλάχιστον.  Η µετεγχειρητική πορεία είναι σχετικά ήπια, χωρίς πόνους και σοβαρές ενοχλήσεις. Στο πρώτο διάστημα μετά την επέμβαση είναι απαραίτητη η στενή παρακολούθηση από το γιατρό.

Θηλασμός μετά από την Αποκατάσταση

Η ολική μαστεκτομή αφαιρεί τον μαζικό αδένα επομένως και τους γαλακτοφόρους πόρους καθιστώντας έτσι αδύνατο το θηλασμό από τον εν λόγω μαστό. Ωστόσο,  υπάρχει η δυνατότητα θηλασμού από τον ετερόπλευρο μαστό, εφόσον αυτός παραμένει υγιής.

Κόστος Επέμβασης Αποκατάστασης Μαστού μετά από Μαστεκτομή

Για να υπολογίσουμε το κόστος μιας επέμβασης αποκατάστασης τμαστού θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μια σειρά από παράγοντες καθώς πρόκειται για μια επέμβαση με πολυσύνθετο χαρακτήρα.

Καταρχάς, εφόσον η αποκατάσταση του στήθους δεν είναι μόνο μια αισθητική επέμβαση αλλά μέρος μιας συνολικής θεραπευτικής αγωγής που αντιμετωπίζει τη νόσο, στις περισσότερες των περιπτώσεων καλύπτεται από ΕΟΠΠΥ και ιδιωτική ασφάλιση.

Στην περίπτωση μη ασφάλισης, η τελική δαπάνη για μια τέτοια επέμβαση θα εξαρτηθεί από τις ακόλουθες παραμέτρους:

 • Τη μέθοδο που θα επιλεγεί και το εύρος του χειρουργείου. Πχ αν χρειαστεί να γίνει και αποκατάσταση της θηλής, το χειρουργείο θα είναι μεγαλύτερο.
 • Τον αριθμό των χειρουργείων που θα πραγματοποιηθούν
 • Αν τοποθετηθούν ενθέματα σιλικόνης, το είδος και η ποιότητα των ενθεμάτων.
 • Τον χρόνο νοσηλείας και την κλινική που θα διεξαχθεί το χειρουργείο.

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις επεμβάσεις στήθους, επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω.

Δρ. Μαργαρίτα Μουστάκη MD MSc PhD
5.0 Stars - Based on 207 Google Reviews
google logo
0

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν