Υαλουρονικό Οξύ: Τι είναι & πότε φαίνονται τα αποτελέσματα του;

 • Δρ. Μαργαρίτα Η. Μουστάκη Δρ. Μαργαρίτα Η. Μουστάκη
 • 6 Δεκεμβρίου, 2021
Υαλουρονικό Οξύ: Πότε φαίνονται τα αποτελέσματα του

Υαλουρονικό Οξύ: Τι είναι και Πότε φαίνονται τα αποτελέσματα του; Η γήρανση είναι μια φυσική εξέλιξη της ζωής. Από πολύ νωρίς, την 3η δεκαετία της ζωής μας κιόλας, η ικανότητα παραγωγής κολλαγόνου του δέρματος ξεκινά να φθίνει και να χάνεται η ελαστικότητά του. Το αποτέλεσμα αυτής της σταδιακής μείωσης της ποιότητας του δέρματος που έρχεται με την πάροδο του χρόνου, είναι να εμφανίζονται ρυτίδες, γραμμές και συγκεκριμένες ανατομικές περιοχές να χάνουν τον όγκο και τη σφριγηλότητά τους.

Οι προηγούμενες γενιές αντιμετώπιζαν ένα σημαντικό εμπόδιο αντιμετώπισης των σημαδιών του χρόνου. H διαχείριση των ρυτίδων και των γραμμών αλλά και των διάφορων ανατομικών και σκελετικών ατελειών γινόταν αυστηρά με  επεμβατικά χειρουργεία που έχουν πιο εκτεταμένη περίοδο αποθεραπείας. Όμως οι καιροί αυτοί έχουν αλλάξει άρδην και η εξέλιξη της πλαστικής χειρουργικής έχει εισάγει νέες λύσεις που είναι πολύ πιο εύκολα εφαρμόσιμες στους ασθενείς.

Μια από αυτές είναι το υαλουρονικό οξύ. Πρόκειται για μια δραστική, μη επεμβατική, ενέσιμη εφαρμογή. Αποτελεί δε την αιχμή του δόρατος (μαζί με το μπότοξ) στις θεραπείες αντιγήρανσης/αισθητικής βελτίωσης που προσφέρει σήμερα η Αισθητική Ιατρική. Η θεραπεία αυτή μπορεί και πετυχαίνει θεαματικά αποτελέσματα σε άμεσο χρόνο και απευθύνεται σε γυναίκες και άντρες όλων των ηλικιών.

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ και ποια η σημασία του;

αποτελέσματα υαλουρονικού

Ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει με φυσικό τρόπο το υαλουρονικό οξύ. Είναι ένα υδρόφιλο συστατικό με βασική δομή δύο σάκχαρα, το γλυκουρονικό οξύ και τη νακετυλογλυκοζαμίνη και εντοπίζεται κυρίως στο δέρμα, τα μάτια και στους συνδετικούς ιστούς (αρθρώσεις). Ο βασικός ρόλος του είναι να διατηρεί το δέρμα και τους ιστούς ενυδατωμένους προσελκύοντας και συγκρατώντας τα μόρια νερού (μπορεί να δεσμεύσει νερό μέχρι και 1000 φορές το βάρος του).

Η σημασία του υαλουρονικού οξέος στην αισθητική εικόνα μας αλλά και τη φυσική μας κατάσταση είναι καθοριστική. Καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός «γερνάει», το σώμα παράγει όλο και λιγότερο υαλουρονικό οξύ, ελαστίνη και κολλαγόνο. Επακόλουθο αυτού είναι να μην συγκρατείται σε ικανό βαθμό η υγρασία στο δέρμα ενώ σημειώνουμε επιπλέον απώλεια του αρθρικού υγρού που είναι υπεύθυνο για τη λίπανση των αρθρώσεων. Έτσι, δημιουργούνται ρυτίδες στις περιοχές του προσώπου και του σώματος αλλά και κακή κινητικότητα στους συνδετικούς ιστούς.

Σε αυτό το σημείο ας αποσαφηνίσουμε ότι η λέξη «οξύ» αναφέρεται στον βιοχημικό τύπο του υαλουρονικού οξέος και δεν έχει καμία σχέση με την καθημερινή έννοια του όρου όπου η λέξη «οξύ» παραπέμπει σε «κάψιμο». Τουναντίον, πρόκειται για μια πρωτεΐνη που έχει καθόλα επουλωτική και αναπλαστική δράση.

 Πώς λειτουργούν τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος;

Περιοχές υαλουρονικού οξέος

Τα εμφυτεύματα εγχέονται εύκολα με τη βοήθεια μιας πολύ λεπτής βελόνης ή ατραυματικής κάνουλας, αφού έχει προηγουμένως εφαρμοστεί αναισθητική κρέμα στην περιοχή που θέλουμε να δράσουμε. Η ουσία του υαλουρονικού διεγείρει την παραγωγή νέων ινών κολλαγόνου και ελαστίνης, αλλά επίσης εξουδετερώνει την ουσία που ευθύνεται για την ελάττωση της υγρασίας στην περιοχή, την υαλουρονιδάση. Το υαλουρονικό οξύ έχει την ικανότητα να προσελκύει μόρια νερού από το εξωτερικό περιβάλλον (υγρασία στην ατμόσφαιρα) και να τα απορροφά αφήνοντας το δέρμα μας ενυδατωμένο και «γεμάτο».

Σε ποιες περιοχές εφαρμόζουμε τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος;

Τα εμφυτεύματα δίνουν στον Πλαστικό Χειρουργό αυξημένες δυνατότητες για να βελτιώσει αλλά και να σμιλεύσει τα ανατομικά χαρακτηριστικά ενός προσώπου χωρίς νυστέρι, με ανώδυνο τρόπο και σχεδόν μηδαμινή αποθεραπεία.

Ας αναφέρουμε 2 χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου το ενέσιμο εμφύτευμα συμβάλει στην εξισορρόπηση ανατομικών προβλημάτων ενός ασθενή.

Παράδειγμα 1: Σε έναν ασθενή που διαθέτει στενό και μακρύ πρόσωπο, μπορούμε να  εφαρμόσουμε εμφυτεύματα ώστε να δώσουμε όγκο στα ζυγωματικά και στα πέριξ του πηγουνιού αλλά και για να τονίσουμε τα χείλη. Με αυτό το τρόπο, επιμηκύνουμε τον οριζόντιο άξονα του προσώπου ώστε αυτό να αποκτήσει πιο συμμετρικές αναλογίες.

Παράδειγμα 2:  Σε περίπτωση δυσμορφίας ή σκελετικών ατελειών στη μύτη, το υαλουρονικό οξύ μπορεί να δώσει λύση, όχι αλλάζοντας το μέγεθός της αλλά τροποποιώντας το σχήμα της. Η εικόνα της μύτης μπορεί να αλλάξει «γεμίζοντας» με εμφυτεύματα τις περιοχές της ράχης που παρουσιάζει ατέλειες και ασυμμετρίες (πχ καμπούρα ή βαθουλώματα). Ή ακόμα μπορούμε να διορθώσουμε μια μύτη που φαίνεται γαμψή όταν το πρόσωπο παίρνει συγκεκριμένους μορφασμούς (γέλιο, χαμόγελο κλπ) ανασηκώνοντας το ύψος της κορυφής.

Υαλουρονικόo οξύ μύτη

Με το υαλουρονικό οξύ μπορούμε να γεμίζουμε τις κοιλότητες του προσώπου που έχουν «αδειάσει» να σβήσουμε τις ρυτίδες και να αναπληρώσουμε τον χαμένο όγκο στο δέρμα, χαρίζοντας του λάμψη και φρεσκάδα.

Στα χείλη, με τα εμφυτεύματα μπορούμε να βελτιώσουμε το περίγραμμά και το σχήμα τους, δίνοντας τους περισσότερο όγκο, σφριγηλότητα και συμμετρία.

υαλουρονικό οξύ χείλη

Συνοψίζοντας, η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

 • Στο Άνω τμήμα προσώπου γύρω και κάτω από τα μάτια, στα φρύδια και στους κροτάφους.
 • Στο Μέσο τμήμα προσώπου όπου σβήνουμε τις γραμμές και τις ρυτίδες και τονίζουμε μάγουλα και ζυγωματικά. Αλλά όπως είδαμε παραπάνω και σε περιπτώσεις ρινοπλαστικής χωρίς την ανάγκη χειρουργείου.
 • Στο «γέμισμα» των ρινοπαρειακών ρυτίδων: Οι ρινοπαρειακές ρυτίδες είναι γραμμές δεξιά και αριστερά στη βάση της μύτης που με την πάροδο του χρόνου δημιουργούν βαθούλωματα και δημιουργούν αύλακες στην περιοχή προκαλώντας μια γερασμένη και ταλαιπωρημένη όψη. Με την έγχυση στην περιοχή, τα σημάδια της γήρανσης απαλύνονται και το πρόσωπο αποκτά μια φρέσκια και ξεκούραστη όψη.

ρινοπαρειακές ρυτίδες

 • Στο Κάτω τμήμα του προσώπου που περιλαμβάνει περιστοματικές ρυτίδες, χείλη, παρειές και πηγούνι/γνάθο.
 • Σε λαιμό και χέρια. Η περιοχή του λαιμού και των χεριών είναι από τα χαρακτηριστικά σημεία που θα διαπιστωθούν τα πρώτα σημάδια της ηλικίας. Τα εμφυτεύματα μπορούν να τους δώσουν μια σφριγηλή όψη και να αντιμετωπίσουν τις βαθιές και αντιαισθητικές ρυτίδες που εμφανίζονται εκεί.
 • Για να λειάνει τις ρυτίδες και το «ζάρωμα» στην περιοχή του ντεκολτέ
 • Για να τονίσει το περίγραμμα στους γλουτούς
 • Για να δώσει όγκο στις γάμπες.
 • Για να αποκαταστήσει το δέρμα από ουλές και μετατραυματικά σημάδια.

Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται επίσης στη χειρουργική των ματιών, συνήθως ως μέρος της χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη αλλά και ως θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα.

Ποιοι είναι οι παράγοντες για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία με ενέσιμα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μια σύντομη και ανώδυνη συνεδρία διάρκειας από 20 έως 45 περίπου λεπτά, στο ιατρείο. Όταν η θεραπεία ολοκληρωθεί, ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στην καθημερινότητα του χωρίς να μεσολαβήσει χρόνος αποθεραπείας.

Σοβαρές επιπλοκές εμφανίζονται πολύ σπάνια εφόσον το υαλουρονικό οξύ αποτελεί φυσικό συστατικό του οργανισμού και αφομοιώνεται πολύ εύκολα. Για αυτό το λόγο το υαλουρονικό δεν προκαλεί αλλεργίες ή φλεγμονές. Αυτό που μπορεί να εμφανιστεί ετεροχρονισμένα είναι οίδημα ήπιας φύσης στο σημείο έγχυσης, όμως αυτό θα υποχωρήσει άμεσα με την εφαρμογή τοπικά αντιφλεγμονωδών. Το παραπάνω μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα που δεχόμαστε συχνά για το πότε φεύγει το πρήξιμο από το υαλουρονικό.

Εξάλλου, η θεραπεία διατηρεί και το πλεονέκτημα της αναστρεψιμότητας. Με την τοπική έγχυση του ενζύμου της υαλουρονιδάσης (αντίδοτο) που διασπά το υαλουρονικό οξύ, το οποιοδήποτε ανεπιθύμητο αποτέλεσμα θεραπείας μπορεί εύκολα να αναιρεθεί.

Καθοριστικό ρόλο για ένα επιτυχημένο αισθητικό αποτέλεσμα μακρόχρονης διάρκειας παίζει η εμπειρία και εξειδίκευση του γιατρού σε θεραπείες υαλουρονικού, καθώς και η πλήρης κατανόηση και αντίληψη των ανατομικών χαρακτηριστικών της κάθε περίπτωσης. Άλλοι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη πριν τη θεραπεία είναι η ηλικία και ο τύπος δέρματος του ασθενούς όπως και η κινητικότητα των μυών στην περιοχή εφαρμογής. Επιπρόσθετα, η ποσότητα και πυκνότητα της ουσίας καθώς και το βάθος της έγχυσης είναι ισάξιας σημασίας. Οποιαδήποτε παρέκκλιση στη σωστή δοσολογία του εμφυτεύματος ή μη ακριβούς εφαρμογής του στη κατάλληλη περιοχή, μπορεί να προκαλέσει ατυχή αποτελέσματα, ακόμα και παραμόρφωση του προσώπου.

Yαλουρονικό οξύ πότε φαίνονται τα αποτέλεσματα των θεραπειών και πόσο διαρκούν;

Yαλουρονικό οξύ πότε φαίνονται τα αποτέλεσματα

Ας δούμε τώρα για το υαλουρονικό οξύ και για το πότε φαίνονται τα αποτελέσματα. Η θεραπεία με εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος παρουσιάζει άμεσα ορατά αποτελέσματα μετά το πέρας την συνεδρίας όσον αφορά την αποκατάστασή του όγκου, τη διόρθωση του σχήματος και την βελτίωση των ρυτίδων. Ωστόσο, η διάρκεια των αποτελεσμάτων ποικίλει ανάλογα με την ηλικία, τον τύπο του δέρματος και την κινητικότητα των μυών στη περιοχή, αλλά και τον τρόπο ζωής του ασθενούς μετά τη θεραπεία.

Η διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων κυμαίνεται από 8 έως 18 μήνες, ανάλογα με την περιοχή έγχυσης. Όσο περισσότερη είναι η πυκνότητα του φαρμάκου και το βάθος της έγχυσης, τόσο ασθενέστερη είναι και η απορρόφηση του υαλουρονικού από τον οργανισμό, επομένως η διάρκεια ζωής του εμφυτεύματος θα είναι μεγαλύτερη. Επίσης, όταν η σύσπαση των μυών στην επίμαχη περιοχή είναι μικρότερη, τότε και εκεί το υαλουρονικό θα παραμείνει περισσότερο και η ενυδάτωση του σημείου μακροβιότερη.

Κατά τον πρώτο χρόνο, ο οργανισμός διατηρεί ένα μεγάλο ποσοστό του υαλουρονικού που εγχύθηκε. Με την πάροδο του χρόνου όμως, το υαλουρονικό υφίσταται μια βαθμιαία απορρόφηση. Αυτό σημαίνει ότι για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα και να αναπληρώσουμε το απολεσθέν υαλουρονικό, μετά τον πρώτο χρόνο μπορούμε να επαναλάβουμε τη θεραπεία.

Ειδικά για τις περιπτώσεις αυξητικής χειλιών, εφόσον η πυκνότητα του υαλουρονικού που εγχέεται είναι πιο λεπτή, ο οργανισμός το απορροφά λίγο πιο γρήγορα συγκριτικά με άλλες περιοχές. Άρα, για να φτάσουμε σε ένα καλύτερο και διαρκέστερο αποτέλεσμα, οι 8 μήνες είναι ένα ενδεικτικό διάστημα για να επαναλάβουμε συμπληρωματική θεραπεία στα χείλη.

Βέβαια, για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος απαιτείται η συνεργασία του ασθενούς και να ακολουθήσει μια σειρά από εξατομικευμένες οδηγίες που θα του δώσει ο θεράπων γιατρός μετά τη θεραπεία. Σε γενικές γραμμές οι οδηγίες είναι ότι ο ασθενής πρέπει να αποφύγει να αγγίζει την περιοχή που έχει γίνει η έγχυση. Δεν συνίσταται επίσης η οποιαδήποτε λήψη φαρμάκων χωρίς την έγκριση του γιατρού του.

Η έκθεση στον ήλιο ή σε περιβάλλον που ασκείται έντονη θερμότητα (πχ σάουνα, πλύσιμο με ζεστό νερό) αλλά και του αλκοόλ που αφυδατώνει τον οργανισμό, πρέπει να αποφεύγονται επιτακτικά για 48 ώρες μετά για την επίτευξη ενός όμορφου και διαρκούς αποτελέσματος.

Ανακεφαλαιώνοντας: το ενέσιμο Υαλουρονικό Οξύ χάρη στη σωστή εφαρμογή του στις κατάλληλες περιοχές από εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό ή δερματολόγο μπορεί να εξομαλύνει σε εξαιρετικό βαθμό τα ανατομικά προβλήματα, τις ατέλειες και τις ασυμμετρίες που μας προβληματίζουν στην εμφάνισή μας όπως και να απαλύνει θεαματικά τις ρυτίδες και τα σημάδια της ηλικίας.

Αποτελεί την πλέον πρωτοποριακή μέθοδο στο χώρο της Αισθητικής Ιατρικής καθώς προσδίδει ένα απόλυτα φυσικό και αρμονικό αποτέλεσμα, σε μια μόλις συνεδρία, χωρίς να αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου και χωρίς να αφήνει τα σημάδια της επέμβασης, παρενέργειες ή τυχόν ταλαιπωρία στον ασθενή.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω ώστε να σας λύσουμε κάθε απορία σχετικα με υαλουρονικό στα χείλη, υαλουρονικό παρενέργειες και υαλουρονικό τιμή.

Δρ. Μαργαρίτα Μουστάκη MD MSc PhD
5 Stars - Based on 204 Google Reviews
google logo
0

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν