Μαύροι κύκλοι. Πού οφείλονται; Ποια η θεραπεία τους;

 • Δρ. Μαργαρίτα Η. Μουστάκη Δρ. Μαργαρίτα Η. Μουστάκη
 • 25 Σεπτεμβρίου, 2020
Mαύροι κύκλοι. Πού οφείλονται;

Τι είναι οι μαύροι κύκλοι; – Τα μάτια, λένε, ότι αποτελούν τον καθρέπτη της ψυχής μας και αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Οι μαύροι κύκλοι που εμφανίζονται στην περιοχή των ματιών αντανακλούν μια κουρασμένη και δυσάρεστη εικόνα, ιδιαίτερα όταν δείχνουμε σταθερά κουρασμένοι και καταπονημένοι ακόμα και τις μέρες που δεν είμαστε. Για αυτό το λόγο, είναι ένα από τα κυριότερα αισθητικά προβλήματα που απασχολούν άντρες και γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας και τύπου δέρματος.

dark-circles

Ως «μαύρους κύκλους» ή «βαθουλώματα» ορίζουμε τις αλλοιώσεις του δέρματος από περιοφθαλμική υπερμελάγχρωση που περιγράφεται ως κηλίδες σκούρας απόχρωσης γύρω από τα μάτια σαν αποτέλεσμα της συσσωρευμένης συγκέντρωσης μελανίνης στην περιοχή. Εδώ να τονίσουμε ότι οι μαύροι κύκλοι αποτελούν μεταβολές του δέρματος και όχι παθήσεις παρόλο που μπορούν να προκληθούν και από παθολογικά αίτια, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Οι τύποι των μαύρων κύκλων μπορούν να διακριθούν σε γκρι ή μπλέ σκούρες χρωστικές που εδράζονται στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας ή σε οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή του κάτω βλεφάρου.

Ποιες είναι οι αιτίες που εμφανίζονται οι μαύροι κύκλοι;

Πράγματι, η κούραση, ο κακός ύπνος, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η προβληματική διατροφή και όλες οι κακές συνήθειες που σχετίζονται με τη ρουτίνα μας, φθείρουν καθημερινά τον οργανισμό μας ο οποίος σταθερά χρειάζεται προσοχή και ενυδάτωση για την ομαλή λειτουργία του. Σαφώς λοιπόν και συντελούν στην εμφάνιση αυτών των σκουρόχρωμων κηλίδων στα μάτια. Από την άλλη πλευρά, η καταπόνηση του οργανισμού μας και οι κακές συνήθειες που σχετίζονται με τη ρουτίνα μας δεν είναι η αποκλειστική αιτία για την εμφάνισή τους και είναι λάθος να εστιάζουμε μόνο εκεί καθώς το ζήτημα έχει πολλούς και συνδυαστικούς παράγοντες αιτίασής του.

Τα άτομα με μαύρους παρουσιάζουν λοιπόν συμπτώματα που αποδίδονται στα εξής:

 • Γήρανση: Με την πάροδο του χρόνου το δέρμα λεπταίνει και χάνει την ελαστικότητα του. Επιπλέον, ακριβώς στην περιοχή των ματιών το δέρμα είναι πιο λεπτό από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του προσώπου και του σώματος. Όταν η ηλικία παρέρχεται, ο οργανισμός σταματάει να παράγει κολλαγόνο και ελαστίνη όπως παλαιότερα, οι ιστοί χαλαρώνουν και το δέρμα λεπταίνει και χάνει την ελαστικότητα του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα αιμοφόρα αγγεία και οι φλέβες να εντείνονται και να γίνονται περισσότερο ορατά και κατά συνέπεια η περιοχή να αποκτάει αυτή τη σκούρα απόχρωση.
 • Κληρονομικότητα: Οι γενετικές πληροφορίες είναι πολύ σημαντικές για τον τύπο του δέρματος και τη συμπεριφορά του. Ορισμένα δε, άτομα εμφανίζουν εκ γενετής αυξημένη συγκέντρωση μελανίνης στη συγκεκριμένη περιοχή.Συνεπώς, η γενετική προδιάθεση είναι κομβική ώστε ένας συγκεκριμένος τύπος δέρματος να ευνοεί την εμφάνισή των μαύρων κύκλων. Για παράδειγμα, οι ανοιχτόχρωμοι τύπου δέρματος συγκεντρώνουν εξ ορισμού λιγότερη μελανίνη και άρα είναι επιρρεπείς στην εμφάνιση μαύρων κύκλων.

  Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η ομαλή κυκλοφορία του αίματος που και αυτή μπορεί να αναφέρεται σε κληρονομικούς παράγοντες.

 • Διατροφή: Πρωταρχικό στοιχείο των «κακών συνηθειών» που αναφέραμε πιο πριν. Η κατανάλωση αλατιού, ζάχαρης και αλκοόλ προκαλεί κατακράτηση υγρών και αφυδάτωση, ενώ η έλλειψη βιταμινών δρα ανασταλτικά στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, την κυκλοφορία του δέρματος και στην παραγωγή νέου κολλαγόνου.
 • Ύπνος – Κούραση: Όταν είμαστε καταπονημένοι, κοιμόμαστε λίγο και δεν ξεκουράζουμε επαρκώς τον οργανισμό μας, ο οργανισμός δίνει την εντολή για επιπλέον παραγωγή κορτιζόλης, μιας ουσίας που συνδέεται με την κυκλοφορία του αίματος. Η αυξανόμενη ροή του αίματος σημαίνει αυτόματα ότι οι περιοχές που το δέρμα είναι πιο λεπτό, όπως τα μάτια θα παρουσιάζουν αυτή την όψη που περιγράφεται ως «πρήξιμο».
 • Παθολογικά αίτια: Τα αυτοάνοσα νοσήματα, οι εποχικές αλλεργίες, η χρόνια ρινική συμφόρηση και η ιγμορίτιδα είναι παθολογικοί λόγοι εμφάνισης μαύρων κύκλων. Όταν η μύτη «βουλώνει», προκαλείται συστολή των αγγείων στην περιοχή των κάτω βλεφάρων. Επίσης, δερματικές παθήσεις του θυρεοειδούς, της καρδιάς ή επιπλοκές των νεφρών μπορούν να εμφανίσουν οίδημα και να επηρεάσουν την όψη στην περιοχή των ματιών. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή όταν εμφανίζεται ξαφνικά οίδημα εκεί, να διερευνηθεί το ενδεχόμενο παθολογικής αφετηρίας.
 • Περιβαλλοντικά αίτια: Το δέρμα στην περιοχή κάτω από τα μάτια, λόγω της λεπτότητάς του, είναι το πιο ευάλωτο τμήμα του ανθρώπινου δέρματος σε περιβαλλοντική εκθέση όπως η ακτινοβολία ή η ρύπανση. Το δέρμα της περικογχικής περιοχής παράγει εξ ορισμού λιγότερες ποσότητες κολλαγόνου ενώ επίσης παρουσιάζει έλλειμμα σε σμηματογόνους αδένες. Η ηλιακή και Blue Light ακτινοβολία δε, διεγείρει τα μελανοκύτταρα στο δέρμα ώστε ακολούθως να εκκρίνουν περισσότερη μελανίνη ή χρωστική δέρματος, διαμορφώνοντας έτσι τους μαύρους κύκλους.

Πώς αντιμετωπίζονται οι μαύροι κύκλοι;

Οι τρόποι για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα ποικίλλουν και συνδέονται άρρηκτα με την αιτιολογία του προβλήματος. Συνεπώς, αντιλαμβάνεται κανείς ότι όταν μιλάμε για γενετική προδιάθεση και γήρανση, δεν μπορούμε να αλλάξουμε πολλά εφαρμόζοντας μόνο φυσικούς τρόπους και ακολουθώντας συντηρητική αγωγή μe κρέμες. Παρολ’αυτά, μπορούμε σίγουρα να υποβοηθήσουμε τη μείωση του φαινομένου αποφεύγοντας τα εξής:

 • αλκοόλ, και διατροφή με τοξίνες
 • την υπερέκθεση στον ήλιο και όλους αυτούς παράγοντες που αφυδατώνουν τον οργανισμό και διεγείρουν τα μελανοκύτταρα

Για να συνδράμουμε στον περιορισμό των μαύρων κύκλων, εντάσσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θέτει την ξεκούραση και το σωστό ύπνο σε πρώτο πλάνο. Επιπρόσθετα, μια συντηρητική αγωγή ενυδάτωσης με λήψη άφθονου νερού και καλλυντικές κρέμες είναι θεμιτή και μπορεί να δράσει επικουρικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

mauroi kykloi prin-meta

Mπορώ να απαλλαγώ οριστικά από τους μαύρους κύκλους;

Όταν οι διάφορες “φυσικές” ή μη θεραπείες που συχνά συστήνονται έχουν περιορισμένα και παροδικά αποτελέσματα, τότε μια στοχευμένη θεραπεία που δρα στη ρίζα του προβλήματος μπορεί να το λύσει επιτυγχάνοντας θεαματικό και διαρκές αποτέλεσμα. Πάμε να τις δούμε:

Ενέσιμα fillers Υαλουρονικού

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό συστατικό που παράγεται από τον οργανισμό μας. Ανήκει στην κατηγορία των γλυκοζαμινογλυκανών και είναι δημοφιλές για τη φυσική του ικανότητα στην αναδόμηση του δέρματος και στη διαμόρφωση μια φρέσκιας και νεανικής όψης στο πρόσωπο.

Τα ενέσιμα εμφυτεύματα υαλουρονικού είναι μια γρήγορη, εύκολη και ανώδυνη θεραπεία που προσφέρει εξαιρετική λύση στο πρόβλημα. Η διαδικασία είναι απλή: Το υαλουρονικό εγχέεται στις βυθισμένες κόγχες των ματιών και στο άνω τμήμα των παρειών που το δέρμα έχει λεπτύνει, προσδίδοντας όγκο. Παράλληλα, διεγείρει το μηχανισμό παραγωγής κολλαγόνου και ενυδατώνει σε βάθος ώστε ta σκουρόχρωμα αιμοφόρα αγγεία να εξομαλύνονται πλήρως και το δέρμα να αποκτά ελαστικότητα και λάμψη.

Επιπλέον, μια τέτοια θεραπεία στη συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να έχει πολύ περισσότερη διάρκεια από ότι παρόμοιες θεραπείες σε άλλα σημεία του προσώπου. Αυτό συμβαίνει γιατί η φυσική και ρευστή σύνθεση του υαλουρονικού διανέμεται στοχευμένα στην περιοχή του “tear trough” (δακρυϊκή αύλακα) που είναι μια περιοχή με μικρή κινητικότητα και χαμηλή απορροφητικότητα του υλικού. Άρα, η εγκατάσταση του υαλουρονικού εκεί θα κρατήσει πολύ μεγαλύτερο διάστημα συγκριτικά με άλλα σημεία που απορροφούν την ουσία σε συντομότερο διάστημα.

Χρήση του CO2 Laser για κάτω βλεφαροπλαστική και εξομάλυνση μαύρων κύκλων

Το Fractional CΟ2 Laser είναι μια καινοτόμος όσο και δραστική λύση που έχει πολύ πετυχημένη εφαρμογή στα χειρουργικά περιστατικά κάτω βλεφαροπλαστικής που στα συμπτώματά της συμπεριλαμβάνονται οι «σακούλες» και οι μαύροι κύκλοι στην περιοχή του κάτω βλεφάρου. Το CO2 Laser μέσω της κλασματικής έκλυσης θερμικής ενέργειας, ενεργοποιεί το μηχανισμό παραγωγής κολλαγόνου και εξομαλύνει πλήρως τους μαύρους κύκλους. Το μεγάλο πλεονέκτημα του fractional CO2 Laser είναι ότι προσφέρει συνδυαστικά εξάλειψη των σακούλων και των μαύρων κύκλων και ταυτόχρονα ισχυρή αντιγηραντική δράση, εξαλείφοντας τις τοπικές ρυτίδες στην περικογχική περιοχή. Πρόκειται για μια πραγματικά επαναστατική θεραπεία που αλλάζει άρδην την όψη των ματιών και το κυριότερο, εντελώς ανώδυνα για τον ασθενή. Θα χρειαστούν λίγες συνεδρίες ή ακόμα και μια συνεδρία, δίχως να υπάρξουν παρενέργειες. Το δέρμα αναγεννάται πλήρως, ενώ ο κίνδυνος το κλασματικό laser να αφήσει δυσχρωμίες είναι μηδαμινός.

 

Έχετε και εσείς μαύρους κύκλους που επιμένουν να μην υποχωρούν; Η όψη σας δείχνει ταλαιπωρημένη και μονίμως κουρασμένη; Επικοινωνήστε μαζί μας για να διερευνήσουμε την περίπτωσή σας και πώς μπορούμε να βρούμε λύση.

 

 

 

0

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν