Τι είναι το Fractional laser CΟ2 και σε ποιες περιπτώσεις το χρησιμοποιούμε;

 • Δρ. Μαργαρίτα Η. Μουστάκη Δρ. Μαργαρίτα Η. Μουστάκη
 • 12 Φεβρουαρίου, 2022
Fractional CΟ2 laser

Fractional laser CO2 , τι είναι: To δέρμα, ως το μεγαλύτερο και πιο ορατό κομμάτι του οργανισμού μας, αντανακλά τη ζωτικότητα και την ευεξία μας. Είναι, θα λέγαμε, η «βιτρίνα» μας.

Η ακμή, τα σπυράκια, οι πανάδες, οι κοκκινίλες, οι ραγάδες, τα σημάδια της γήρανσης είναι κάποια από τα συχνά δερματικά προβλήματα. Όποια και αν είναι η αιτία της παρουσίας τους, δεν παύουν να μας προκαλούν αμηχανία και να αποτελούν πλήγμα στην αυτοπεποίθησή μας. Επιπλέον, ο χρόνος αλλά και ο ήλιος -ζούμε σε μια ηλιόλουστη χώρα- σίγουρα δεν είναι σύμμαχοί μας αλλά παράγοντες επιδείνωσης τους, δημιουργώντας έτσι μια κατάσταση μη αναστρέψιμη. Σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλά για τα υπερ και τα κατά του fractional laser. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά.

Παλαιότερα, τα διάφορα δερματικά σημάδια, ιδίως τα πιο επίμονα ή αυτά που παρουσίαζαν «μονιμότητα» (όπως πχ αυτά της ακμής) αντιμετωπίζονταν με επίπονα χειρουργεία και πολυδάπανες, χρονοβόρες διαδικασίες συνοδευόμενες από συχνές επιπλοκές, μακρά περίοδο αποθεραπείας και εν τέλει μη προσδοκόμενα αποτελέσματα. Όλα αυτά όμως αποτελούν τα τελευταία χρόνια παρελθόν, καθώς η ανάπτυξη της τελευταίας γενιάς laser τεχνολογίας μπορούν πλέον να προσφέρουν στον ασθενή νέες ανώδυνες λύσεις με θεαματικά αποτελέσματα. Στην κορυφή των επιτευγμάτων αυτής της εξέλιξης είναι το fractional CO2 laser, η πλέον προηγμένη laser εφαρμογή που εισάγει πλέον νέα δεδομένα στην πλαστική χειρουργική.

Τι είναι το Fractional Co2 laser και ποια είναι η δράση του;

what-is-fractional-laser

Το κύριο χαρακτηριστικό του fractional laser είναι ότι εισάγει ριζικές λύσεις για μια σειρά από διαφορετικές παθήσεις του δέρματος είτε πρόκειται για αποκατάσταση, είτε αντιγήρανση. Ο τρόπος δράσης του διαφοροποιείται από οποιαδήποτε άλλη παραδοσιακή θεραπεία προσώπου ή σώματος με laser: H δράση του βασίζεται στη διέγερση του μηχανισμού επούλωσης και ανάπλασης του δέρματος μέσω έκλυσης θερμικής ενέργειας με ακρίβεια στην πάσχουσα περιοχή. Η υπεροχή του Fractional CO2 Laser εδράζεται ακριβώς στον επιλεκτικό τρόπο που διοχετεύεται η ενέργεια αυτή καθώς μόνο ένα κλάσμα (fraction) του δέρματος εκτίθεται στη δέσμη ενέργειας. Έτσι, έχει τέτοια ακρίβεια στόχευσης ώστε τα παραπλήσια σημεία να μην πλήττονται. Αντίθετα, οι παραδοσιακές laser τεχνοτροπίες δεν παρουσίαζαν τέτοια απόδοση καθώς στόχευαν σε μεγαλύτερο εύρος δερματικής επιφάνειας, τραυμάτιζαν μεγαλύτερο όγκο ιστών με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν τη διαδικασία επούλωσης και να αυξάνουν το ρίσκο των επιπλοκών.

Ας εξηγήσουμε αναλυτικά πώς συμβαίνει αυτό.

Το fractional laser μέσω του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) εκλύει μικροσκοπικές ακτίνες – δέσμες θερμικής ενέργειας που διεισδύουν κλασματικά στην επιφάνεια του δέρματος προκαλώντας εξάχνωση των παθολογικών κυττάρων.  Κάθε φορά ένα ποσοστό 10-20% της επιφάνειας του δέρματος θα αντιδράσει ενώ το μεγαλύτερο μέρος θα παραμείνει ανέπαφο. Ταυτόχρονα, η θερμική ενέργεια που απελευθερώνεται ενεργοποιεί το φυσικό μηχανισμό αναγέννησης του δέρματος ώστε να παράξει τις δομικές πρωτεΐνες του, το κολλαγόνο και την ελαστίνη.

τι-κάνει-τοfractional-laser

Με τον τρόπο αυτό, ξεκινάει με ταχύτατους ρυθμούς η ανάπλαση του δέρματος από την 1η κιόλας συνεδρία. Όλη αυτή η φυσική δραστηριότητα επούλωσης του οργανισμού είναι εξαιρετικά δραστική, τα παθολογικά κύτταρα καταστρέφονται και αντικαθίστανται από νέο, αναγεννημένο δέρμα που είναι λείο, λαμπερό και σφριγηλό (skin resurfacing). Οι ρυτίδες και τα «δύσκολα» σημάδια εξομαλύνονται εντυπωσιακά από συνεδρία σε συνεδρία και μπορούμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα πολύ συντομότερα από μια κλασική επεμβατική θεραπεία με laser. Ενδεικτικά, για να ολοκληρωθεί ένα σχήμα θεραπείας με fractional laser συνήθως απαιτούνται από 2 συνεδρίες και πάνω που πραγματοποιούνται ανά ένα μήνα, ανάλογα με τη φύση και το βαθμό του προβλήματος.

Ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα που εισάγει το fractional laser, είναι ότι μπορεί να συνδυαστεί εξαιρετικά με άλλες αντιγηραντικές και αναζωογονητικές θεραπείες, κυρίως στο πρόσωπο όπως η θεραπεία νευροτοξίνης, το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ, τα νήματα, η μεσοθεραπεία ή το PRP.

Σε ποιες περιοχές εφαρμόζεται το Fractional CO2 Laser;

Oι περιοχές εφαρμογής του fractional CO2 Laser είναι οι εξής:

 • Το πρόσωπο
 • Ο λαιμός
 • Τα χέρια και οι ώμοι
 • Στη μέση, την περιφέρεια και τους μηρούς,
 • Το στήθος
 • Ο γυναικείος κόλπος (αναζωογόνηση του κόλπου λόγω κολπική χαλάρωσης και την ατροφίας του κόλπου)

δράση-fractional

Ραγάδες και Fractional Co2 Laser

Οι ραγάδες είναι οι ουλές που δημιουργούνται στο δέρμα ως αποτέλεσμα της έντονης διάτασής του. Η εμφάνισή τους οφείλεται σε πολλούς λόγους όπως η εγκυμοσύνη, η αυξομείωση βάρους ή χρόνια λήψη κορτικοειδών φαρμάκων.

Οι ραγάδες που είναι σε αρχικό στάδιο έχουν ερυθροϊώδες χρώμα με ήπια ρυτίδωση, ενώ οι πιο ώριμες έχουν λευκό χρώμα, ανώμαλη μορφή και είναι περισσότερο εμφανείς λόγω της αντίθεσης τους με το δέρμα.

H αντιμετώπιση των ραγάδων ήταν πάντα μια από τις μεγαλύτερες πρόκλησεις της πλαστικής χειρουργικής. Η συμβολή του Fractional CΟ2 laser στην αντιμετώπιση των ραγάδων έχει και εδώ επαναστατικό χαρακτήρα. Πλέον, μέσω της δομικής ανάπλασης δέρματος και της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης από το CO2 laser, το παλιό δέρμα που φέρει τις βλάβες αντικαθίσταται με νέο, υγιές και σφιχτό δέρμα. Η υφή των ραγάδων σταδιακά βελτιώνεται, το χρώμα αποκαθίσταται και το βάθος και το πλάτος των ραγάδων μειώνεται.

Μετά το πέρας των επαναληπτικών συνεδριών (κατά μέσο όρο 5-6 συνεδρίες), οι κόκκινες ραγάδες μπορούν να εξαλειφθούν σχεδόν ολοκληρωτικά, ενώ ακόμα και οι λευκές θα βελτιωθούν δραματικά.

Η επαναστατική δράση του Fractional CO2 laser στη Βλεφαροπλαστική

Το fractional CO2 laser έχει φέρει ριζικές τομές και στη βλεφαροπλαστική.

H CO2 laser  βλεφαροπλαστική παρακάμπτει το παραδοσιακό νυστέρι και μέσω μικροσκοπικών τομών στο δέρμα του βλεφάρου διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, αναπλάθει το δέρμα του βλεφάρου, επιτυγχάνοντας σύσφιξη και εξαλείφοντας ρυτίδες, «σακούλες» και χαλάρωση. Με ανώδυνο τρόπο και με μικρότερη περίοδο αποθεραπείας από την παραδοσιακή πλαστική.

Με αυτό το τρόπο επιτυγχάνονται τα εξής:

 • Ταχύτερη επούλωση
 • Συμπληρωματική αντιγηραντική δράση σε δύσκολες περιοχές του ματιού (πχ πόδι της χήνας) που η δράση της κλασική βλεφαροπλαστικής περιορίζεται.
 • Αναίμακτη επέμβαση χωρίς να απαιτείται νοσηλεία.

 

Έχει παρενέργειες το fractional laser;

Το fractional laser χαρακτηρίζεται από μια ήπια, ασφαλή και ανώδυνη διαδικασία ανάπλασης του δέρματος. Επομένως οι παρενέργειες που αναφέρονται από την εφαρμογή του, είναι μηδαμινές.

Αμέσως μετά την κάθε συνεδρία και για τις επόμενες μέρες ο ασθενής παρουσιάζει ήπιο οίδημα και ερυθρότητα στην περιοχή που έγινε η εφαρμογή που έχει προκληθεί από την έγχυση αιμοπεταλίων στο δέρμα. Σύντομα όμως αυτή η παρενέργεια θα υποχωρήσει και το χρώμα θα αποκατασταθεί καθώς ο οργανισμός προχωρά ταχύτατα προς την επούλωση. Ο ασθενής μπορεί μεν να αισθανθεί μικροενοχλήσεις και μια αίσθηση καψίματος, η χρήση ισχυρής αναισθητικής κρέμας -ωστόσο- σε συνδυασμό με άλλες αγωγές θα τον ανακουφίσουν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν θα τον εμποδίσουν να επιστρέψει άμεσα στην καθημερινότητά του.

Ποιος είναι ο ιδανικός υποψήφιος για μια θεραπεία με Fractional Laser;

Στη θεραπεία με fractional laser μπορούν να προχωρήσουν οι ασθενείς που επιθυμούν να βελτιώσουν την εμφάνιση τους και να απαλλαγούν από προβλήματα και ατέλειες όπως τa σημάδια της ακμής, τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, δυσχρωμίες και κοκκινίλες, ραγάδες, ευρυαγγείες, εγκαυματικές, μετατραυματικές και χειρουργικές ουλές.

Εν τούτοις, η εφαρμογή του fractional laser δεν καλύπτει όλες τις δερματολογικές παθήσεις. Άτομα με ανοιχτές πληγές, δερματικές μολύνσεις, ενεργές φλεγμονές ή που  λαμβάνουν ρετινοειδή φάρμακα κατά τους τελευταίους 6 μήνες δεν ενδείκνυνται να προχωρήσουν στη θεραπεία. Επιπρόσθετα, όταν έχει πραγματοποιηθεί δερμοαπόξεση ή βαθύ peeling πρόσφατα (εντός 6 μηνών), συνίσταται να αποφεύγεται η διαδικασία.

Επίσης, οι περιπτώσεις χρόνιων ιατρικών παθήσεων όπως ο διαβήτης χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και προτού προχωρήσουμε σε fractional CO2 laser θεραπεία θα πρέπει να έχει γίνει η σχετική αναφορά στο γιατρό που θα προκρίνει την καταλληλόλητα της περίπτωσης. Σε κάθε περίπτωση πάντα συστήνονται οδηγίες μετά το fractional laser.

Εξάλλου σε κάθε περίπτωση και για να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, ο γιατρός θα αξιολογήσει πρώτα το ιστορικό του ασθενούς.

Ποια είναι η διάρκεια των αποτελεσμάτων μια θεραπείας με Fractional CO2 Laser;

Η διάρκεια του αποτελέσματος που έχει η εφαρμογή Fractional CO2 Laser, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιμέλεια του ασθενή στις οδηγίες του γιατρού μετά τις συνεδρίες. Ο γιατρός θα συστήσει συμπληρωματική προϊοντική αγωγή φροντίδας που θα πρέπει να εφαρμόζεται τακτικά και αδιάλειπτα στη ρουτίνα του ασθενούς.

Επιπλέον, πρέπει είναι απαραίτητο να αναφέρουμε ότι για την βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων η θεραπεία θα πρέπει να αποφεύγεται το καλοκαίρι λόγω τού η ηλιακή ακτινοβολία και η θερμότητα δρουν ανασταλτικά στη διαδικασία της ανάπλασης/επούλωσης της επιδερμίδας.

Χρειάζεστε μια εμπεριστατωμένη γνώμη και λύση για το δερματικό θέμα που σας απασχολεί; Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω.

Δρ. Μαργαρίτα Μουστάκη MD MSc PhD
5.0 Stars - Based on 217 Google Reviews
google logo
0

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν