Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για την λιποαναρρόφηση.

  • Δρ. Μαργαρίτα Η. Μουστάκη Δρ. Μαργαρίτα Η. Μουστάκη
  • 16 Μαρτίου, 2021

Τι είναι η λιποαναρρόφηση;

Η λιποαναρρόφηση είναι μια επέμβαση η οποία έχει ως στόχο την αφαίρεση του περιττού λίπους από περιοχές του σώματος όπου η συσσώρευσή του είναι μεγαλύτερη από την επιθυμητή. 

Με τη λιποαναρρόφηση επιτυγχάνεται η αναδιαμόρφωση του περιγράμματος του σώματος σε περιπτώσεις όπου η διατροφή σε συνδυασμό με τη φυσική δραστηριότητα δεν μπορούν να βοηθήσουν περαιτέρω.

 

Τι πρέπει να γνωρίζω εκ των προτέρων;

Το πρώτο βήμα είναι να συμβουλευθείς τον Πλαστικό Χειρουργό σου. Μίλα μαζί του για τους στόχους σου, τις διαθέσιμες θεραπείες, τους κινδύνους, τα οφέλη αλλά και το κόστος της λιποαναρρόφησης. Κάνε όλες τις ερωτήσεις σου στο ραντεβού διάγνωσης.

Ενημέρωσε τον ιατρό σου για τυχόν αλλεργίες ή για όποια  θεραπευτική αγωγή ακολουθείς. Εάν αποφασίσεις να προχωρήσεις σε λιποαναρρόφηση, ο χειρουργός θα σου δώσει οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία προετοιμασίας. Πολύ πιθανό να δοθούν περιορισμοί στην κατανάλωση αλκοόλ, στο κάπνισμα όπως επίσης και στη λήψη φαρμάκων που αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.

 

Η λιποαναρρόφηση μπορεί να επιλεχθεί από όλους;

Η λιποαναρρόφηση είναι πολύ ασφαλής, απλή και γρήγορη, μία «επέμβαση ρουτίνας» πλέον που μπορεί να εφαρμοστεί σε άτομα με καλή φυσική κατάσταση, που δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και θέλουν να απαλλαγούν από τη συσσώρευση τοπικού λίπους σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος τους. 

Ιδανικοί ασθενείς είναι αυτοί που έχουν ΒΜΙ στα όρια του φυσιολογικού με δέρμα σφριγηλό και ελαστικό, χωρίς ωστόσο αυτό να αποκλείει τους ανθρώπους που το βάρος τους υπερβαίνει τα φυσιολογικά επίπεδα αλλά θέλουν να βελτιώσουν την εικόνα τους. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητη η απώλεια βάρους πριν την επέμβαση.

lipo-info

Σε ποιες περιοχές πραγματοποιείται λιποαναρρόφηση;

Οι περιοχές στις οποίες συσσωρεύεται περισσότερο λίπος είναι οι γλουτοί και οι μηροί, τα γόνατα, τα μπράτσα, στις γυναίκες και η κοιλιά και στους άντρες. Σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος υπάρχει τοπικό λίπος η λιποαναρρόφηση μπορεί να δώσει λύση.

 

Είναι η λιποαναρρόφηση διαδικασία απώλειας βάρους; 

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η λιποαναρρόφηση δεν είναι μια θεραπεία απώλειας βάρους. Αντίθετα, είναι μια διαδικασία μείωσης λίπους. Η ποσότητα λίπους που μπορεί να αφαιρεθεί σε μια περιοχή κατά τη διάρκεια μιας μεμονωμένης επέμβασης ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της υγείας του ασθενούς από τον χειρουργό και των αισθητικών του στόχων.

 

Η λιποαναρρόφηση εξαλείφει την κυτταρίτιδα;

Ενώ η λιποαναρρόφηση μειώνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας σε μερικούς ανθρώπους, δεν την εξαλείφει. Πολλοί εκπλήσσονται όταν βλέπουν πως είναι πιο αδύνατοι, αλλά εξακολουθούν να έχουν κυτταρίτιδα μετά την επέμβαση. 

Η λιποαναρρόφηση δεν είναι θεραπεία αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας. Θεραπείες όπως το CelluErase, η μεσοθεραπεία και το υαλουρονικό οξύ σώματος στοχεύουν αποκλειστικά στην βελτίωση της όψης φλοιού πορτοκαλιού και στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας

 

Μετά την επέμβαση λιποαναρρόφησης μπορεί να παρουσιαστεί χαλάρωση στη συγκεκριμένη περιοχή;

Είναι πιθανό να συμβεί αν αφαιρεθεί περισσότερο λίπος από αυτό που πρέπει. Ένας πεπειραμένος Πλαστικός Χειρουργός όμως είναι σε θέση να κρίνει σε ποιες περιοχές και σε τι βαθμό πρέπει να γίνει η λιποαναρρόφηση για να μην παρουσιαστεί χαλάρωση ή για να μην επιδεινωθεί μια προϋπάρχουσα.

 

Μπορεί η λιποαναρρόφηση να συνδυαστεί με άλλες επεμβάσεις; 

Μερικές φορές, από μόνη της η αφαίρεση του λίπους δεν αρκεί για να αποκτήσουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο συνδυασμός της λιποαναρρόφησης με άλλες επεμβάσεις είναι πλέον ασφαλής και πολύ συνηθισμένος. Για παράδειγμα, στο mommy makeover, η λιποαναρρόφηση μπορεί να συνδυαστεί με κοιλιοπλαστική, CelluErase και Fractional CO2 laser για να αποκτήσει το σώμα ιδανικό σχήμα με ελαστικό σφριγηλό δέρμα σε περισσότερες από μία περιοχές χωρίς κυτταρίτιδα και ραγάδες.

 

Γιατί θα πρέπει να ακολουθηθεί ισορροπημένη διατροφή και άσκηση μετά την επέμβαση;

  • Η λιποαναρρόφηση δεν είναι σε καμία περίπτωση υποκατάστατο της σωστής διατροφής και της συστηματικής άσκησης.
  • Τα άτομα που ακολουθούν μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή έχουν διπλάσιες πιθανότητες να χάσουν βάρος μετά την επέμβαση της λιποαναρρόφησης.
  • Εκείνοι που υποβάλλονται σε λιποαναρρόφηση και δεν ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή αυξάνουν το σωματικό τους βάρος, στις περισσότερες περιπτώσεις κατά 2-4 κιλά.
  • Τα άτομα που δεν υιοθετούν τι απαιτούμενες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην είναι ευχαριστημένα με τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης.
  • Τα άτομα που υποβάλλονται σε λιποαναρρόφηση είναι πιθανότερο να πάρουν βάρος εάν δεν ακολουθούν μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και τέσσερις φορές πιθανότερο να δουν την ένδειξη στη ζυγαριά να ανεβαίνει εάν μείνουν χωρίς φυσική δραστηριότητα.

 

Τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης είναι μόνιμα;

Καμία θεραπεία ή επέμβαση δεν εγγυάται «μαγικές λύσεις» χωρίς τη δική μας συνδρομή και φυσικά δεν μπορεί να μας εμποδίσει να ξαναπάρουμε βάρος, γι’ αυτό τα αποτελέσματα θα είναι μόνιμα μόνο όταν ο ασθενής ακολουθήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. 

Καλό είναι να γνωρίζουμε πως σε ένα ενήλικο άτομο ο αριθμός των λιποκυττάρων δεν μεταβάλλεται. Αυτό που αλλάζει είναι ο όγκος τους καθώς παίρνουμε βάρος. 

Χάρη στη λιποαναρρόφηση απομακρύνονται λιποκύτταρα που δεν μπορούν μελλοντικά να αναγεννηθούν. Επομένως, πρόκειται για επέμβαση με σχετικά μόνιμα αποτελέσματα, που δίνει μορφή στο σώμα, την οποία ο ασθενής μπορεί και μετά να διατηρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό. Ακόμα και αν το άτομο πάρει βάρος, τα επιπλέον κιλά θα κατανεμηθούν ομοιόμορφα και η συμμετρία θα διατηρηθεί.

 

Πώς μπορώ να προβλέψω το αποτέλεσμα της λιποαναρρόφησης;

Τα αποτελέσματα της επέμβασης εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως το βάρος, του ατόμου, η ηλικία και η ελαστικότητα του δέρματος. Ένα άτομο μικρότερης ηλικίας σίγουρα θα δει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με ένα κάποιον μεγαλύτερης ηλικίας, διότι το σώμα του είναι πιο ελαστικό και εύπλαστο. Επίσης, τα άτομα με φυσιολογικό βάρος βλέπουν καλύτερα αποτελέσματα ενώ όσοι ασκούνται ταυτόχρονα μειώνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων. Εδώ, θα πρέπει να τονίσουμε ξανά πως η λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος, ούτε τρόπο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

 

Πόσος χρόνος ανάρρωσης απαιτείται;

Στις περισσότερες επεμβάσεις, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του σε λίγες ημέρες και να συνεχίσει όλες τις κανονικές δραστηριότητες, όπως η άσκηση, εντός 2-4 εβδομάδων ή λιγότερο, αν και η αποκατάσταση και η μετεγχειρητική φροντίδα ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή που θεραπεύεται και την ποσότητα λίπους που αφαιρείται.

Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του Πλαστικού Χειρουργού η ανάρρωση θα είναι σύντομη και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη. Σε κάθε περίπτωση, η ξεκούραση, η ενυδάτωση και η διακοπή καπνίσματος θα κάνουν τον χρόνο επούλωσης πιο γρήγορο και τις επιπλοκές λιγότερες

 

Ενημερώσου εκτενέστερα σχετικά με την επέμβαση της λιποαναρρόφησης, λάβε εξατομικευμένες πληροφορίες και μάθε εάν η θεραπεία αυτή ενδείκνυται για εσένα. Κλείστε ένα ραντεβού διάγνωσης στο ιατρείο μας στο Κολωνάκι. 

0

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν