Γυναικομαστία

Αντιμετώπιση

Τι είναι η γυναικομαστία;

Γυναικομαστία ονομάζουμε την υπέρμετρη ανάπτυξη του μαστικού αδένα στον άνδρα που οδηγεί σε αύξηση του μεγέθους των μαστών πέραν του φυσιολογικού. Θα πρέπει να διαχωρίζεται από τη ψευδο-γυναικομαστία που οφείλεται στην εναπόθεση λίπους και η οποία συχνά εμφανίζεται σε άτομα με παχυσαρκία.

Πίνακας ενημέρωσης
Διάρκεια επέμβασης1 – 3 ώρες
Είδος αναισθησίαςΓενική
Διάρκεια αποτελέσματοςΜακροπρόθεσμα
Παραμονή στην κλινικήΚαμία ή 1 βράδυ
Χρόνος ανάρρωσης2 – 3 εβδομάδες
Υπάρχει πόνος στην επέμβασης γυναικομαστίας;

Γενικά, ο πόνος της επέμβασης της γυναικομαστίας είναι ανεκτός και διαχειρίσιμος. Ένας συνδυασμός αναλγητικών θα χρειαστεί για τις πρώτες 2 ημέρες ενώ μετά συνήθως η παρακεταμόλη (DEPON) είναι αρκετή εάν υπάρξει κάποια ενόχληση.

Ποιο είναι το κόστος επέμβασης γυναικομαστίας;

Το κόστος της επέμβασης για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας, ξεκινά από 2.500€ και διαφοροποιείται ανάλογα του προβλήματος που καλείται να διορθώσει.

Ποια είναι η διαδικασία επέμβασης γυναικομαστίας;

Για την επέμβαση θα υποβληθείτε σε γενική αναισθησία. Η λιποαναρρόφηση περιλαμβάνει 2-3 μικρές τομές μερικών χιλιοστών που πραγματοποιούνται στο δέρμα του στήθους προκειμένου να εισαχθούν οι κάνουλες λιποαναρρόφησης. Στη συνέχεια γίνεται αποκόλληση του λιπώδους ιστού και την ταυτόχρονη απομάκρυνση του με συσκευή  αναρρόφησης.

Τι να κάνω πριν την επέμβαση της γυναικομαστίας;

Αν καπνίζετε είναι σημαντικό να κόψετε το κάπνισμα για 6 εβδομάδες πριν και 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση της γυναικομαστίας ώστε να βελτιστοποιηθεί η διαδικασία επούλωσης και να μειωθεί ο σημαντικός κίνδυνος επιπλοκών που σχετίζεται με το κάπνισμα. Πιθανά να πρέπει να αποφύγετε να πάρετε ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη και φυσικά συμπληρώματα.

Γυναικομαστία πριν Γυναικομαστία μετά

Τι προκαλεί τη γυναικομαστία;

Η  γυναικομαστία διακρίνεται σε ιδιοπαθή, που αποτελεί την πλειοψηφία των ασθενών, και δευτεροπαθή.

Μπορεί να εκδηλωθεί φυσιολογικά σε νεογνά λόγω των οιστρογόνων που περνούν από τη μητέρα στο νεογνό, σε εφήβους λόγω ανακατανομής ορμονών και σε ηλικιωμένους.

Η δευτεροπαθής γυναικομαστία μπορεί να οφείλεται σε κάποια υποκείμενη νόσο ή στη λήψη κάποιων φαρμάκων.

Αντιμετώπιση γυναικομαστίας

Η αντιμετώπιση της γυναικομαστίας είναι άμεση, γρήγορη και αποτελεσματική. Ανάλογα με τον τύπο της γυναικομαστίας και τη σοβαρότητα του προβλήματος μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με λιποαναρρόφηση είτε με συνδυασμό αυτής με χειρουργική αφαίρεση της περίσσειας του μαζικού αδένα.

 

Χρόνος ανάρρωσης

Η ανάρρωση επέρχεται βαθμιαία κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων. Τα περισσότερα άτομα μπορούν άνετα να επιστρέψουν στις συνήθεις τους δραστηριότητες σε δύο έως τρεις εβδομάδες. Εντούτοις, συνίσταται να αποφύγετε οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα για τουλάχιστον έξι εβδομάδες.

Οι ουλές πρέπει να φροντίζονται και θα πρέπει να αποφεύγετε να αγγίζετε την ουλή κατά μήκος της για τις πρώτες οκτώ εβδομάδες.