Ουλές​ & Χηλοειδή​

Τι είναι οι ουλές;

Οι ουλές είναι τα ορατά σημάδια που εμφανίζονται στο δέρμα μετά από κάποιο τραυματισμό. Είναι αποτέλεσμα της φυσιολογικής διαδικασίας επούλωσης που ενεργοποιείται όταν το δέρμα υπόκειται σε κάποιου είδους βλάβη. Εξωγενείς και ενδογενείς επιβλαβείς παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική πορεία επούλωσης ενός τραύματος και να αφήσουν ένα άσχημο αισθητικά αποτέλεσμα.

Πίνακας ενημέρωσης
Διάρκεια επέμβασης30′ – 60′
Είδος αναισθησίαςΤοπική
Διάρκεια αποτελέσματοςΜόνιμο
Απαιτούμενες συνεδρίεςΕξαρτώνται από τον τύπο και την περιοχή που βρίσκονται
Περιοχές εφαρμογήςΠρόσωπο, λαιμός και σώμα
Ποια θεραπεία ενδείκνυται για το πρόβλημα μου;

Θα πρέπει να διαγνωσθεί το πρόβλημα για να μπορεί να σας προταθεί η ενδεδειγμένη λύση. Η Δρ Μουστάκη αρχικά θα σας εξετάσει κλινικά και θα λάβει ένα πλήρες ιστορικό από εσάς για να κρίνει τη φύση της ουλής. Στη συνέχεια θα σας αναφέρει ποιες θεραπείες ενδείκνυνται για το πρόβλημα που σας απασχολεί και θα σας προτείνει εκείνη, βασιζόμενη στην εμπειρία της, ποια θεραπευτική προσέγγιση θα δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα για το δικό σας πρόβλημα. Επιπλέον, θα σας αναφέρει συμπληρωματικές θεραπείες εάν τις χρειάζεστε και συμβουλές για πρόληψη στην εμφάνιση  νέων τέτοιων δερματικών βλαβών.

Με ποιούς τρόπους αφαιρούνται τα χηλοειδή;

Η θεραπευτική προσέγγιση είναι πάντα εξατομικευμένη και επιλέγεται μετά από αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης από τη Δρ Μουστάκη. Η αντιμετώπιση των ουλών μπορεί να είναι μια μακροχρόνια και απαιτητική διαδικασία καθώς συχνά απαιτείται τακτική επανάληψη των συνεδριών και συνδυασμός θεραπευτικών μεθόδων για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, για τα χηλοειδή οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ενέχουν σημαντικό κίνδυνο υποτροπής τους μετά από θεραπεία και γι’αυτό συχνά επιλέγεται και συνδυασμός μεθόδων προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος αυτός.

Σε ποιές περιπτώσεις εμφανίζονται τα χηλοειδή;

Τα ακριβή αίτια δεν είναι πάντα γνωστά αλλά συνήθως οφείλονται σε γενετική προδιάθεση, ορμονολογικούς ή ενδοκρινολογικούς παράγοντες ενώ προσβάλλουν συχνότερα τις σκουρόχρωμες επιδερμίδες.

Οι ανατομικές περιοχές που συνήθως εμφανίζονται είναι το στέρνο, η πλάτη, ο θώρακας, ο λαιμός, τα λοβία και έλικες των αυτιών και το πηγούνι. Συνηθέστερα εμφανίζονται σε αυτές τις περιοχές ή και σε άλλες μετά από τραύμα, όπως το τρύπημα αυτιών, μετά από εμβολιασμό, δερματοστιξία (τατουάζ), έγκαυμα ή χειρουργική επέμβαση.

Πονάει η θεραπεία;

Όχι. Στις εφαρμογές Laser περιμετρικά του σημείου που εφαρμόζεται μπορεί να παρουσιαστεί ένα αίσθημα καύσου που είναι φυσιολογικό και υποχωρεί σύντομα. Στις εγχύσεις υαλουρονικού ή λίπους ή τοπικά στεροειδών μία ελαφρά ενόχληση από τους νυγμούς, μπορεί να μειωθεί στο ελάχιστο με την τοπική εφαρμογή αναισθητική κρέμας 45’ πριν την εφαρμογή.

Πως εξαλείφονται οι ουλές;

Πλέον υπάρχουν αρκετές μέθοδοι που μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα των ουλών:  

  1. με θεραπείες Laser (CO2 Fractional, non ablative Laser)
  2. με microdermabrasion
  3. με μεταφορά αυτόλογου λίπους πλούσιου σε βλαστοκύτταρα
  4. με έγχυση υαλουρονικού οξέος
  5. με χημικά peeling
  6. με τοπική έγχυση στεροειδών
  7. με μερική ήολική χειρουργική αφαίρεση της ουλής
  8. με  φύλλα σιλικόνης
  9. με μεσοθεραπεία
  10. με κρυοθεραπεία

Τι είναι τα χηλοειδή;

Τα χηλοειδή είναι ουλές αισθητικά μη αποδεκτές που οφείλονται σε διαταραγμένη (παθολογική) διαδικασία επούλωσης.

Αποτέλεσμα αυτής της παθολογικής διαδικασίας επούλωσης είναι η ανάπτυξη δύσμορφων, αντιαισθητικών ουλών που το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι αναπτύσσονται πέρα από τα όρια της αρχικής βλάβης. Είναι επηρμένες, κόκκινες και μεγαλύτερες σε μέγεθος από τις φυσιολογικές ουλές ενώ συχνά μπορεί να συνοδεύονται από κνησμό και πόνο.

Συνήθως οφείλονται σε γενετική προδιάθεση, ορμονολογικούς ή ενδοκρινολογικούς παράγοντες ενώ προσβάλλουν συχνότερα τις σκουρόχρωμες επιδερμίδες.

Άλλες κατηγορίες

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα;

Οι θεραπευμένες ουλές δεν επανεμφανίζονται, με εξαίρεση τα χηλοειδή που μπορεί να επανέλθουν ή να υποτροπιάσουν μετά από θεραπεία. Η εφαρμογή ειδικών αναπλαστικών, καθώς και αντηλιακού για την αποφυγή δημιουργίας δυσχρωμιών μετά από οποιαδήποτε θεραπεία είναι επιβεβλημένη σε κάθε περίπτωση.

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν