Ανόρθωση Στήθους: Tι πρέπει να γνωρίζω για το πριν και το μετά της επέμβασης.

 • Δρ. Μαργαρίτα Η. Μουστάκη Δρ. Μαργαρίτα Η. Μουστάκη
 • 22 Σεπτεμβρίου, 2023

H αντίληψη για το τι ορίζεται ως «ωραίο» στήθος και τα στερεότυπα που το συνοδεύουν είναι αντικείμενο αναθεώρησης από δεκαετία σε δεκαετία. Έτσι, ενώ παλαιότερα το μέγεθος ήταν ο κυρίαρχος παράγοντας για να χαρακτηριστεί ένα μπούστο ως θελκτικό και καλαίσθητο, πλέον όλο και μεγαλύτερη σημασία για τις γυναίκες αλλά και το αντικειμενικό μάτι, αποκτά ένα στητό και ανορθωμένο στήθος.

Η πτώση του στήθους είναι μια δυσάρεστη όσο και αναπόφευκτη εξέλιξη για κάθε γυναίκα. Η πάροδος του χρόνου και η απώλεια ελαστικότητας του δέρματος συντελούν στο να υποκύπτουν οι μαστοί στους νόμους της βαρύτητας. Η μαστική πτώση, ωστόσο, δεν είναι αποκλειστικό γνώρισμα της βαθιάς γυναικείας ενηλικίωσης. Μπορεί να προκύψει ακόμα και στις νεαρότερες ηλικίες, ιδιαίτερα δε κάτω από συνθήκες όπως μια σημαντική αυξομείωση βάρους, η κληρονομικότητα και βέβαια η εγκυμοσύνη και το επακόλουθο στάδιο του θηλασμού.

Η ψυχολογία και η αυτοπεποίθηση της γυναίκας βάλλεται σημαντικά από την εικόνα και την αίσθηση ενός πεσμένου στήθους, ιδιαίτερα όταν γίνεται σύγκριση με την παλαιότερη εικόνα του. Συντηρητικές μέθοδοι που θα αναστρέψουν την πτώση του στήθους (άσκηση, κρέμες, τεχνικές σύσφιξης με laser), όσο και να διαφημίζονται και να δημιουργούν προσδοκίες, στην ουσία δεν υπάρχουν. Ο μόνος ριζικός τρόπος για να αποκατασταθεί η εικόνα του πεσμένου στήθους, είναι το χειρουργείο.

Είναι το πλέον σύνηθες μια γυναίκα να προσέρχεται στο ιατρείο του Πλαστικού Χειρουργού και να εκφράζει χαρακτηριστικά την επιθυμία: «θέλω το στήθος μου πίσω!». Αυτό εξηγεί εν πολλοίς το γεγονός ότι η Ανόρθωση Στήθους είναι από τις πλέον δημοφιλείς επεμβάσεις στην Αισθητική Πλαστική Χειρουργική και δη στις επεμβάσεις στήθους. Αρκεί να επισημάνουμε ότι την τελευταία μόλις 15έτια -σύμφωνα με το American Society for Aesthetic Plastic Surgery– η ζήτηση για τις επεμβάσεις ανόρθωσης στήθους έχει αυξηθεί κατά 600%!

 

Τι είναι η Ανόρθωση Στήθους ή Μαστοπηξία;

Η ανόρθωση στήθους/μαστοπηξία είναι η χειρουργική επέμβαση που καλείται να ανατρέψει την πτώση του μαστού από τους παράγοντες που την προκαλούν και να αναδιαμορφώσει την όψη του, χωρίς απαραίτητα να μεταβάλλει το μέγεθός του.

Η επέμβαση της ανόρθωσης έχει τελικό στόχο η ασθενής να αποκτήσει ένα νεανικό, ανυψωμένο και σφριγηλό στήθος με βελτιωμένο περίγραμμα, όγκο και συμμετρία σύμφωνα με τα ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά της.

 

Πότε χρειάζεται να γίνει η Ανόρθωση Μαστού;

Η επέμβαση της ανόρθωσης πραγματοποιείται σε ενήλικες γυναίκες που έχει αναπτυχθεί πλήρως το στήθος τους, είναι σωματικά υγιείς και διατηρούν ένα σταθερό μέσο βάρος. Μια γυναίκα μπορεί να επωφεληθεί από μια επέμβαση ανόρθωσης σε περίπτωση που:

 • Έχει ολοκληρώσει εγκυμοσύνη και θηλασμό με πτωτική έκβαση για το στήθος της.
 • Έχει «κρεμάσει» το περίγραμμα του στήθους και παράλληλα έχει απωλέσει όγκο.
 • Το στήθος είναι χαλαρό.
 • Οι θηλές του στήθους έχουν πέσει κάτω από την πτυχή του μαστού ή κοιτούν προς τα κάτω.
 • Παρατηρείται ασυμμετρία στο βαθμό πτώσης των δυο μαστών.

 

Ποια είναι η διαβάθμιση της πτώσης των μαστών;

Οι βαθμοί πτώσης του μαστού, περιγράφονται ως εξής:

1ος Βαθμός (Ψευδοπτώση): H θέση των θηλών βρίσκεται πάνω από την υπομάστια πτυχή. Όταν το μέγεθός του στήθους είναι μικρό, η πτώση αλλά και η έλλειψη όγκου μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης.

2ος Βαθμός: Μέτρια πτώση με τη θέση των θηλών να βρίσκεται λίγο κάτω ή στο ύψος της υπομάστιας πτυχής. Η αντιμετώπισή της γίνεται με τοποθέτηση ενθεμάτων στα μικρότερα στήθη ενώ στα μεγαλύτερα πραγματοποιείται αφαίρεση της περίσσειας δέρματος και τοποθέτηση της θηλής σε υψηλότερη θέση.

3ος βαθμός: Μεγάλη πτώση με τις θηλές να βρίσκονται εμφανώς κάτω από την υπομάστια πτυχή και από το περίγραμμα των μαστών. Αυτή την εικόνα την εμφανίζουν κατά κανόνα στήθη με μεγαλύτερο μαστικό όγκο.  Η ανόρθωσή εδώ θα επιτευχθεί με την αφαίρεση μεγάλης ποσότητας δέρματος και με αλλαγή της θέσης της θηλής υψηλότερα, όπως δηλαδή και στην προηγούμενη περίπτωση.

 

 

Ανόρθωση Στήθους και Θηλασμός. Γίνεται;

Κατά την περίοδο του θηλασμού, οι μαστοί χαλαρώνουν και το σχήμα τους αναδιαμορφώνεται. Για αυτό και σε αυτή τη φάση δεν συνίσταται να πραγματοποιηθεί η επέμβαση της ανόρθωσης στήθους.

Αναφορικά με μελλοντική εγκυμοσύνη, η ανόρθωση δεν πρόκειται να επηρεάσει την ικανότητα της ασθενούς να θηλάσει, εφόσον δεν διασπά τη λειτουργία των γαλακτοφόρων αδένων, ούτε των θηλών του μαστού. Η ασθενής μπορεί να διατηρήσει με μεγάλη διάρκεια το καλό αποτέλεσμα της επέμβασης, αρκεί να μην υποστεί στο μέλλον μεγάλες αυξομειώσεις το σωματικό της βάρος.

 

Πώς πραγματοποιείται η ανόρθωση των μαστών/μαστοπηξία;

Η τυπική εικόνα μιας ασθενούς που αντιμετωπίζει πτώση στο στήθος της είναι ένας άδειος μαστός κυρίως στο άνω τμήμα του, με δέρμα χαλαρό, χωρίς ελαστικότητα που συνοδεύεται συχνά από την εμφάνιση ραγάδων. Η επέμβαση στοχεύει στην αφαίρεση περίσσειας δέρματος -με τον ελάχιστο αριθμό τομών- έτσι ώστε να αντισταθμιστεί η απώλεια της ελαστικότητας και η χαλαρότητα του και στο τέλος το νέο στήθος να δείχνει νεανικό, σφριγηλό και συμπαγές. Επιπρόσθετα, μπορεί να δημιουργηθεί μια πιο πληθωρική εικόνα στο ντεκολτέ με δύο τρόπους: Χρησιμοποιώντας τον ίδιο τον πτωτικό μαστό για αυτόλογη αύξηση του όγκου στον άνω πόλο, ή με τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης για ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Μαζί με τη μαστοπηξία συχνά γίνεται συνδυαστική επέμβαση αυξητικής μαστού ή λιποαναρρόφησης-λιπομεταφοράς  αν συντρέχει και αυτό το ζητούμενο και είναι επιθυμία της ασθενούς. Πχ, αν παράλληλα με την πτώση υφίσταται και έλλειψη όγκου στον άνω πόλο του μαστού, τότε ενδείκνυται να τοποθετηθούν ενθέματα σιλικόνης σε ταυτόχρονη αυξητική. Εναλλακτικά, αντί της σιλικόνης, η αυξητική μπορεί να επιτευχθεί και με λιπομεταφορά, μεταφορά δηλαδή λίπους της ασθενούς από κάποια περιοχή περίσσειας του, στο στήθος.

Κατά το προεγχειρητικό στάδιο, ο γιατρός θα εξετάσει το μέγεθος, το σχήμα και το βαθμό πτώσης των μαστών της ασθενούς καθώς και τα σωματομετρικά της χαρακτηριστικά. Στη φάση αυτή, θα ζητηθεί το ιατρικό ιστορικό της ασθενούς και κατά περίπτωση μπορεί να ζητηθεί μαστογραφία, ακτινογραφία θώρακος και υπερηχογράφημα. Ακολούθως, θα τεθούν οι εξατομικευμένοι στόχοι και οι δυνατότητες της επέμβασης.

Η τεχνική της μαστοπηξίας, το μέγεθος και η οριοθέτηση των τομών, εξαρτώνται από το βαθμό πτώσης των μαστών, το βαθμό χαλάρωσης και την ποσότητα περίσσειας δέρματος όπως το περιγράψαμε προηγούμενως κατά τη ταξινόμηση των βαθμών της πτώσης. Κατά συνέπεια, σε περιπτώσεις ήπιας ή μεσαίας πτώσης οι τομές πραγματοποιούνται γύρω και κάθετα από τη θηλαία άλω. Στις περιπτώσεις δε μεγαλύτερου βαθμού (δηλαδή συνήθως στα μεγάλα και υπερμεγέθη στήθη), πιθανότατα θα χρειαστεί επέκταση τομής και παράλληλα προς την υπομάστιο αύλακα. Κατά την επέμβαση, ο υποκείμενος μαστικός ιστός με τις θηλές επανατοποθετούνται υψηλότερα έτσι ώστε οι μαστοί να αναδιαμορφωθούν και να σταθεροποιηθούν με ένα νέο, αναμορφωμένο περίγραμμα. Παράλληλα, ο μαστικός αδένας αναπλάθεται.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακολουθούνται οι σύγχρονες τεχνικές που προβλέπουν τον ελάχιστο δυνατό αριθμό τομών μικρού διαμετρήματος. Οι τομές σε σχήμα «άγκυρας» ή του ανάστροφου «Τ» έχουν μεγαλύτερη ορατότητα και οπωσδήποτε θα επηρεάσουν περισσότερο το αισθητικό αποτέλεσμα.

Η επέμβαση διεξάγεται υπό γενική αναισθησία και μπορεί να διαρκέσει από μια ώρα και άνω, πάντα κατά περίπτωση και βάσει της κλινικής εικόνας της ασθενούς. Προϋποθέτει μικρή παραμονή στην κλινική, συνήθως όχι παραπάνω από μια ημέρα, ενώ πολλές φορές η ασθενής εξέρχεται της κλινικής αυθημερόν.

Μετά την επέμβαση, η ασθενής θα λάβει συγκεκριμένες οδηγίες για το τι πρέπει να ακολουθεί και να αποφεύγει ώστε η ανάρρωση της να είναι όσο το δυνατόν ταχύτερη. Η αποθεραπεία διαρκεί περίπου μια εβδομάδα. Διάστημα στο οποίο οι τομές θα έχουν επουλωθεί και η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές δραστηριότητές της. Ωστόσο, Θα πρέπει να αποφύγει την καταπόνηση του σώματός της και την έντονη άσκηση για περίπου 3 βδομάδες μέχρι να υποχωρήσει πλήρως το μετεγχειρητικό οίδημα.

Οι τομές θα χρειαστούν έξι μήνες ως ένα χρόνο περίπου για να εξασθενήσουν και να είναι πλέον δυσδιάκριτες.

 

Ανόρθωση στήθους πριν-μετά

 

Mommy Makeover: Ανόρθωση μαστού μετά την εγκυμοσύνη

Η μητρότητα είναι ίσως το πιο δυνατό και εύφορο συναίσθημα που βιώνει μια γυναίκα στη ζωή της. Ο ερχομός τη εγκυμοσύνης και του θηλασμού, φέρνει μια σειρά από αλλαγές, ανάμεσα σε αυτές και οι αλλαγές στο σώμα της και εν προκειμένω στο στήθος της. Και μπορεί οι αλλαγές αυτές για πολλές γυναίκες που έχουν κυοφορήσει να είναι καλοδεχούμενες εφόσον αποτελούν τα «παράσημα» της, ωστόσο πολλές μητέρες μπορεί να μην αισθάνονται άνετα με το αισθητικό αποτύπωμα της μητρότητας πάνω τους.  Οι ραγάδες η αύξηση του τοπικού λίπους, η χαλάρωση του δέρματος και κατά συνέπεια η πτώση του στήθους τους μπορούν να είναι είναι επιβαρυντικοί παράγοντες για την εικόνα και την ψυχολογία τους.

Το mommy makeover είναι ο όρος αυτός που περιλαμβάνει το συνδυασμό επεμβάσεων που θα χρειαστούν ούτως ώστε να αποκατασταθεί η εικόνας της ασθενούς στην κατάσταση προ κυοφορίας ή θηλασμού. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται ποικίλουν και συνδυάζονται κατάλληλα προκειμένου να πραγματοποιηθούν περισσότερες από μια επεμβάσεις, ταυτόχρονα. Οι επεμβάσεις που περιλαμβάνονται  σε ένα τέτοιο σχήμα ενός σταδίου είναι οι:

 • αυξητική στήθους
 • ανόρθωση στήθους
 • ανόρθωση γλουτών-μηρών
 • κοιλιοπλαστική
 • λιποαναρρόφηση – λιπογλυπτική
 • Αιδοιοπλαστική.

 

ανορθωση στηθους

 

Τι επιπλοκές έχει η Ανόρθωση Μαστού / Μαστοπηξία;

Η ανόρθωση στήθους, όταν διενεργείται από τα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού, είναι μια απόλυτα ασφαλής διαδικασία με θεαματικά αποτελέσματα. Οι επιπλοκές που μπορούν να παρουσιαστούν σε ένα τέτοιου είδους χειρουργείο είναι εξαιρετικά σπάνιες και περιορίζονται στο ελάχιστο.

Σπανίως αναφέρονται περιστατικά ανόρθωσης με εμφάνιση φλεγμονής, αιματώματος, ασυμμετρίας στους δύο μαστούς, υπερτροφική εικόνα στις ουλές και υπαισθησία στις θηλές.

 

Ποιο είναι το κόστος της Ανόρθωσης Μαστού;

Το κόστος της επέμβασης θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από το βαθμό του προβλήματος και τις ανάγκες της κάθε επέμβασης ξεχωριστά. Για παράδειγμα, στις περιπτώσεις που θα πραγματοποιηθούν συμπληρωματικές/συνδυαστικές επεμβάσεις παράλληλα με την ανόρθωση, τα δεδομένα του χειρουργείου θα τροποποιηθούν.

Επιπλέον, άλλοι παράγοντες που θα διαμορφώσουν το τελικό κόστος είναι το είδος της αναισθησίας, το κόστος των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στο χειρουργείο, η κλινική στην οποία θα διεξαχθεί η επέμβαση, ο χρόνος νοσηλείας, κ.α.

Oποιαδήποτε απορία έχετε για την επέμβαση της ανόρθωσης/μαστοπηξίας έχετε και για ενδεικτικά κόστη, επικοινωνήστε μαζί μας εδώ

 

0

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν